rosszseb

Teljes szövegű keresés

rosszseb [rosseb; ssz-s] főnév (csak egyes számban) (tájszó, durva)
1. Szifilisz, vérbaj. Kikezdte a rosszseb. Rágja a rosszseb.  Mit ordít az úr? … Hogy a rosseb égesse le a bőrt a pofájáról! (Karinthy Frigyes)
2. <Indulatos, bosszús beszédben, főleg szitkozódásban, elhomályosult jelentéssel.> Hogy a rosszseb egyen meg! || a. <Tagadás, elhárítás, visszautasítás indulatos kifejezéseként>. [Kaptál pénzt?] – Kaptam a rosszsebet! [Megteszed?] – Teszi a rosszseb (aki megeszi). [Jössz?] – Megy a rosszseb, de nem én.  Mit akarsz? [kérdezte a gazda] – Nem akarok én semmit, instállom – azt mondja [a kocsis] –, bár a rosseb akarna valamit. (Móricz Zsigmond) || b. (ragozatlan kérdő névmással v. kérdő határozószóval) <A kérdés indulatos voltának jelölésére v. nyomósítására>. Hol a rosszsebben jár? Mi a rosszsebet csinál?
3. <Személyre vonatkozólag szidalomként:> nyavalyás. Te rosszseb! || a. jelzői használat(ban) <Elítélő jelzőként, határozott jelentéstartalom nélkül.>  Egész éccaka lett eccer. Még a nap is elfáradt … Hát egy ilyen rosseb vén asszon hogy ne törődne el. (Móricz Zsigmond)
Szóösszetétel(ek): rosszsebbaka.
rosszsebes.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem