római

Teljes szövegű keresés

római melléknév és főnév
I. melléknév
1. Az ókori Róma fennhatósága alatt kialakult birodalom uralkodó népéhez tartozó, latinul beszélő személy, csoport. Római államférfi, császár, katona, matróna, sereg.  Római prétor [= igazságügyi főtisztviselő] jár az avaron, Szívében új, magányos fájdalom. (Juhász Gyula)
2. Erre a népre jellemző, hozzá tartozó, vele kapcsolatos, általa használt, nála szokásos v. róla elnevezett <dolog>. Római arcél, fürdő; római jellem: (átvitt értelemben is) következetességével, puritánságával és igazságszeretetével az ókori köztársasági Róma erényeire emlékeztető j.; (ritka) római nyelv: a latin ny.; római orr: keskeny nyergű, enyhén görbült, merészen előre ugró orr; római tábor, tartomány, tóga, vízvezeték.  De félre mind ezzel! ha Cato villám- | Szózatja s Pharsal vérpatakjai | A római lelket fel nem ébreszték; Mit vívjak én, csekély az ár ellen? (Berzsenyi Dániel) Hazamenet megmutatta Perigueux büszkeségét: a régi római színház romjait. (Kuncz Aladár)
3. A római nép történelmi élete folyamán létrehozott. Római birodalom, építészet, jog, szónoklat, társadalom, vallás.  Víg borzadással jártam el [= be] a görög Szépségek és a római nagy világ Pompás maradványait. (Csokonai Vitéz Mihály) Az élősdi állandó alakja volt … a római színpadnak. (Ambrus Zoltán) || a. Római számok v. számjegyek: <az arab számjegyekkel szemben:> ma már csak az évszázadok, sorozatok, osztályok, néha még évszámok jelölésére is haszn. sz.-ok v. sz.-ek: I (= 1), V (= 5), X (= 10), L (= 50), C (= 100), D (= 500), M (= 1000). || b. Római kereszt: olyan k., amelynek rövidebb, vízszintes szára felső harmadában metszi a függőlegest; latin k.
4. Róma városával kapcsolatos, ott lakó, ott levő. A római magyar követség; a római pápa; a római rádió; a római Szent Péter templom.  A római gyóntató pap, … elszórakozva lép föl valami nagy barokk szószékre, hogy egy ismeretlen ázsiai idiómában mondja el beszédét. (Babits Mihály) || a. (vallásügy) A római pápával kapcsolatos. Római egyház; római katolikus ; a római kúria .
II. főnév -t, -ak, -ja A rómaiak: a) az ókori Róma, ill. a római birodalom lakói. A rómaiak erkölcsei, jogrendszere. b) (ritka) a mai Róma lakói. A rómaiak lelkesen ünnepelték futballcsapatukat. || a. A rómaiak közé tartozó személy, főleg férfi. A portyázó germánok elfogtak egy rómait.  Mi most kezünket fertőztessük-e Rút szerzeménnyel?… Inkább eb legyek S ugassak holdat, mint íly római. (Vörösmarty MihályShakespeare-fordítás) Mint egykor Herkulanum és Pompeji | Végnapján, lávatemető alatt, Volt még egy hű, valódi római, Ki mozdulatlan, őrhelyén maradt; Ha majd kiásnak a hamú-özönből … Találnak ott: … Egy fölemelt főt, s egy üres kezet! (Vajda János)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem