reakció

Teljes szövegű keresés

reakció [ë] főnév -t, -ja (régies írva: reactio is).
Általában a reagál igével kifejezett változás, folyamat; reagálás.
1. (biológia, lélektan) <A szervezetben külső v. belső hatásra, ingerre, izgatásra> visszahatásképp közvetlenül megnyilvánuló, végbemenő változás, mozgás. Az érzékszerveknek az ingerekre való reakciója. Fényre a szem reakciója az, hogy nyílása szűkebbé válik.
2. (fizika) Vmely erő működésével egyidejűleg keletkező, megnyilvánuló, ellentétes irányú erő; ellenhatás. Akció és reakció. A rakéta a reakció elvén alapul.
3. (vegyi ipar) Két vagy több anyag között meginduló, hő felvételével v. leadásával járó folyamat, amelynek során az anyag átalakul; ellenhatás. Kémiai reakció; reakcióba lép.
4. (választékos) <Emberről szólva: vmilyen külső hatásra> ellenhatásként, válaszként megnyilatkozó viselkedés, állásfoglalás, cselekvés. A történtekre az volt a reakciója, hogy feldühödött.  Szavaik és mozdulataik nem mások, mint az őket ért benyomások egyszerű reakciója. (Nagy Lajos)
5. (választékos) Vmely korábbi állapottal rendsz. ellentétes jellegű v. irányú, okozatként bekövetkező, nagyfokú változás (pl. fellendülés után hanyatlás). Vidám, könnyelmű életet élt, de meglett a reakciója. Az elnyomatásra következett a reakció. A realizmus utáni vágy reakció az élettelen, formalista irányokra.
6. (politika, rosszalló) <A hanyatló v. kül. a forradalomban legyőzött osztályok részéről> törekvés, mozgalom az elavult, idejétmúlt rendszer, intézmények, politikai uralom fenntartására vagy visszaállítására, a haladó erők visszaszorítására, elnyomására. Küzdelem a reakció ellen; a reakció híve; fekete reakció; klerikális reakció: az egyházi vezetők ilyen törekvése, mozgalma. Szétzúzták a reakciót.  Itt már a reactio hatalmasan felütötte fejét … (Vajda János) || a. (politika, rosszalló) E törekvés, mozgalom híveinek összessége. A reakció acsarkodása. Visszavertük a reakció támadását.  A magyarországi reakció azt hiszi, hogy most már minden lehetséges. (Ady Endre)
Szóösszetétel(ek): 1. reakcióegyenlet; 2. láncreakció.
reakcióju.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem