rászakad

Teljes szövegű keresés

rászakad tárgyatlan ige
1. Rászakad (vkire): <építmény, tető> a fejére szakad és eltemeti. Vö: szakad (II. 1). Rászakad a ház, a mennyezet. (túlzó) Rászakad az ég (bolt), a mennybolt, a mindenség, a világ: nagy megrázkódtatás éri. Azt hiszi, hogy rászakad az ég, a mennybolt, a világ: nagyon megrémül <a fenyegető veszedelemtől v. a szégyentől>.  S ostorozá testét a húsig, a vérig; De nem a világnak várt végire gondolt (Nem bánja, ha mindjárt rászakad az égbolt). (Arany János) Mingyárt rászakad a tető, … az egész istenség. (Móricz Zsigmond)
2. (átvitt értelemben) <Az éjjel, a hideg> hirtelen bekövetkezik vkire. Vö: szakad (II. 5).  Rászakad az éjjel, nagy a szomja éhe. (Vajda János)
3. (átvitt értelemben) Rászakad vkire: <vmely nagy jelentőségű esemény> hirtelen, váratlanul bekövetkezik vkinek az életében, ér vkit. Vö: szakad (II. 6). Rászakad a boldogság. Rászakadt a munka. Váratlan örökség szakadt rá.
rászakadás; rászakadó; rászakadt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem