rászab

Teljes szövegű keresés

rászab tárgyas ige
1. <Ruhát, fehérneműt v. lábbelit> mérték szerint vkinek a testére szab. Úgy áll rajta a kabát, mintha rászabták volna.  Vegye fel ezt a szép selyem rokolyát, így ni! mintha csak rászabták volna. (Jókai Mór) || a. (átvitt értelemben) Hozzámér, hozzáilleszt, alkalmaz vkihez v. vmihez vmit. Az olcsó sikert vadászó drámaírók rászabják egy-egy híres színészre a darab főszerepét.  Irult-pirult a legényke, mintha rászabták volna a prédikációt. (Vas Gereben)
2. (ritka, irodalmi nyelvben) <Vmely terhes kötelezettséget, büntetést> ráró vkire.  A tábornok dühös volt, lármát csapott … s gyilkos fenyegetőzést követett el a minisztereknél, ha a példás büntetést az ő kedvéért rá nem szabják a vétkesre. (Jókai Mór) Fiatal | lelkem de szorította a robot, | amit huszonöt rossz év rászabott. (Szabó Lőrinc)
Vö: szab (1b, 2b, 4b).
rászabás; rászabat; rászabható; rászabó; rászabott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem