pörgettyű

Teljes szövegű keresés

pörgettyű [e] főnév -t, -je [e], (tájszó) pergettyű [ë-e], (régies) pörgetyű
1. (tájszó) Fából készült csigaforma, hegyes végű játékszer, amely megperdítve a földön sebesen forog.
2. (műszaki nyelv) Ehhez hasonló alakú, nagy tehetetlenségi nyomatékú, szabadon forgó szilárd test, amelyet bizonyos cél felé mozgó tárgyakon alkalmaznak, hogy irányukat megtartsák. A torpedókon percenként 22 000 fordulattal járó kis pörgettyű van.
3. (népies) Fatengelyre szerelt dióhéjból és nehezékből álló népi gyermekjátékszer, amely a tengelyre tekert madzag meghúzásával megpörgetve, a vele játszó gyermek kezében sokáig forog. A gyerekek pörgettyűvel játszottak az udvaron.
4. (régies) Négy oldalán jellel, alsó és felső lapján kinyúló tengellyel ellátott kocka; elesése után felülre került lapja határozza meg a dobás értékét. A pörgettyűt már a római katonák is használták szerencsejátékként.
5. <A rulettben> (2) az a forgó rész, amely a golyót mozgásba hozza.  A roulette pörgetyűje forgásnak eredt. (Jókai Mór)
6. (régies) <Vízimalomban> a főtengelyre szerelt fogaskerék, amely a hajtóerőt a melléktengelyre viszi át.  [A malomban] a pörgetyű zaja elnyelte fojtott hangját. (Mikszáth Kálmán)
7. (tájszó, halászat) A fenékhorog karójára kötött kolomp, amely megszólal, amikor hal kerül a horogra.
8. (tájszó) Kereplő (1).
Szóösszetétel(ek): pörgettyűhatás; pörgettyűmozgás.
pörgettyűs; pörgettyűzik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem