perspektíva

Teljes szövegű keresés

perspektíva [ë-ë v. e-ë] főnév ..vát, ..vája (régies írva: perspectiva is)
1. (kissé választékos) Az a távolság és nézőszög, amelyből a szemlélő vmely térbeli jelenséget áttekint. A hidat többféle perspektívában ábrázolja. || a. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Nézőpont, szemszög, amelyből a dolgokat szemléljük. Magasabb perspektíva. Ebben a perspektívában v. ebből a perspektívából nézve a dolog egészen másként fest.
2. (művészettörténet) <Festményen v. domborművön> az ábrázolt tárgy valóságos térbeli elhelyezkedésének, főképpen harmadik kiterjedésének érzékeltetése a vonalaknak, színeknek bizonyos módszer szerint történő alkalmazásával; távlat. A képnek jó a perspektívája; van perspektívája.  Dante … öntudattalan azon szellemnek hódol, mely később az olasz festőket s építészeket … a perspectiva tanulmányozására készteti. (Péterfy Jenő)
3. (régies) Látkép, kilátás, látvány.  Kívülről rideg, visszariasztó a várkastély alakja … Mikor azonban a kapuja feltárul, gyönyörű építészeti perspektíva lepi meg a belépőt. (Jókai Mór) || a. (ritka, irodalmi nyelvben) Vmely térnek minden mástól elvonatkoztatott, sajátosan térbeli benyomása, szemlélete <tágasság, nagyság szempontjából>.  A kristálylap … megduplázva a szoba perspektíváját … megmutatta a sofőrt, aki ott feküdt az ágy alatt. (Hunyady Sándor)
4. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Az az időbeli távolság, amelyből vmely eseményt, rendsz. elmúlt dolgot látunk, megítélünk. A múltat helyes perspektívából kell megítélni. Évtizedek perspektívájából már másképp látjuk a dolgot.
5. (átvitt értelemben, választékos) Reménnyel, fejlődéssel, lehetőségekkel kecsegtető távlat, ill. általában kitekintés a jövőbe. Perspektíva nélküli: a) olyan, amiről nem látjuk előre, hogy mivé fog fejlődni a jövőben; aminek nincs jövője; b) szűk látókörű, fantázia nélküli <ember>; vmilyen perspektívát nyújt. Kitárul előtte a jövő széles perspektívája. A kommunizmus perspektívája ragyogó lehetőségeket tár fel az emberiség előtt.  A míveltek és vagyonosok … megnyugodtak [Napóleon] bukásának s új politikai kormány perspektívájának előrelátásában. (Szalay László) Rettenetes perspektíva tárult belső szeme elé. (Babits Mihály)
6. (elavult) Távcső.  [Jupiter] perspectiváján épen A föld golyóbisára Le néz. (Csokonai Vitéz Mihály) A perspektívával akár a lőrések mögött leskelődő labancok fejeit is megszámlálhatta az ember. (Jókai Mór)
Szóösszetétel(ek): békaperspektíva.
perspektívájú; perspektívás.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem