pattanás

Teljes szövegű keresés

pattanás főnév -t, -ok, -a (hangutánzó)
1. (hangutánzó) A pattan (1–2) igével kifejezett történés, ill. az ezt kísérő hang, zaj. Az ostor pattanása. A zár pattanása hallatszott.  Minden pattanásnál, minden durranásnál egy-egy… repedés támad az … átlátszó jég tömegében. (Jókai Mór) || a. A pattan (3, 5) igével kifejezett történés. A vitézek lóra pattanása. || b. (átvitt értelemben) Idegei pattanásig feszülnek: nagy idegfeszültség állapotában van.  Hallgatott. Mi ez? Már nyílt gúny? Idegei pattanásig feszültek. (Móricz Zsigmond)
2. A bőrtüsző gyulladása, gennyes tüsző; pörsenés. Elkaparta a pattanást az arcán.  Alighanem pattanás van a nyelvemön, – … Szüle erre nagyon jó orvosságot tudott (Móra Ferenc) Szűk homlokán, a sapkaellenző alatt, éretten virítottak a meggyszín, nyári pattanások. (Kosztolányi Dezső)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem