nyak

Teljes szövegű keresés

nyak főnév -at, -a
1. Az emberi v. az állati testnek a fejet a törzzsel összekötő része. Ferde nyak; kemény v. vastag nyak: (átvitt értelemben) a) <a jellemszilárdság jelképeként;> b) <a honokság jelképeként>; tokás nyak; nyaka csigája: nem hajlik a nyaka; majd a nyaka szakad bele; kutya baja, csak a nyaka véres; nyaka közé; a nyakuk közé cserdít; vkinek a nyaka közé üt; nyaka közé vág vkinek; vkinek a nyakába akaszkodik; nyakába akasztja a tarisznyát; vándortarisznyát akaszt a nyakába; nyakába borul vkinek: <örömében, szeretete kifejezéséül> átöleli a nyakát; vkinek a nyakába esik; nyakába gabalyít (egy kendőt); vkinek a nyakába terít vmit; kötelet a nyakába!; nyakába ugrik vkinek; nyakába veszi a vándortarisznyáját; nyakon cserdít vkit; nyakon csíp vkit, vmit; nyakon ragad vkit: (átvitt értelemben is) megszólít vkit, és nem engedi el, míg el nem intézte vele a dolgát; nyakon ragadja az alkalmat: kap a kínálkozó alkalmon, és felhasználja; nyakon teremt, töröl; nyakon csap, üt v. vág; (átvitt értelemben) nyakára hág vkinek: legyőzi, fölébe kerekedik; (átvitt értelemben, tréfás) nyakára hág valaminek: könnyelműen elkölti, elpazarolja; nyakára teszi a kötelet vkinek; behúzza a nyakát; nyakát felszegi; kihúzza a nyakát; kitekeri vkinek, vminek a nyakát; kitekerem a nyakad!; kitöri a nyakát; nyakát leszegi; nyakát szegi; vkinek a nyakát szeli; nyakát tekergeti; nyakát töri.  Írja fel a ház falára: Hány forintnak hágtam a nyakára. (népköltés) Tarsolyában sok gyöngy vala | Rózsájának számára; | Örült, midőn elképzelé, | Mint illik majd nyakára. (Kisfaludy Sándor) A török nyakon ragadta a diákot. (Gárdonyi Géza) Könnye … mint valami szomorú patak, átcsorog az állán, a nyakán. (Gelléri Andor Endre) || a. (átvitt értelemben, bizalmas)> <Csak állandósult szókapcsolatokban:> Nyakig: a képzelhető legnagyobb, legteljesebb mértékben: nyakig ül a pácban; nyakig van az adósságban: teljesen eladósodott.  Aznap nyakig ültem a munkában. (Kosztolányi Dezső)
2. (átvitt értelemben) <Állandósult szókapcsolatokban:> az ember mint vmely teher, kellemetlenség hordozója, részese. Pert akaszt v. aggat vkinek a nyakába: bepörli, és ezzel sok bosszúságot, gondot és költséget okoz neki; nyakába szakad vkinek vmi; nyakában v. nyakán van vmi, vki: közvetlen közelből fenyegeti; kölönc vkinek a nyakán; vkinek a nyakán lóg: vkinek a nyakán marad; vkinek a nyakán ül; nyakán vesz; vkinek a nyakára hoz vkit, vmit; vkinek a nyakára jár; (a) nyakamra jön; (a) nyakára küld vkinek vkit; olyan vkit küld oda, aki annak a másik személynek terhére lesz, gondot fog okozni; (a) nyakára nő vkinek: testi ereje, hatalma, befolyása úgy megnövekedik, hogy a másik többé nem bír vele; ránő vkinek a nyakára; ráül vkinek a nyakára; vkinek a nyakára ültet vkit; vkinek a nyakára vénül; nyakára visz vkinek vkit: kellemetlen, alkalmatlankodó személlyel megy hozzá látogatóba; leráz vkit a nyakáról; kitöri vkinek a nyakát; vkinek nyakát töri.  Nemzetek, országok! kik … vas igátok | Nyakatokról eddig le nem rázhattátok | … Vigyázó szemetek Párisra vessétek! (Bacsányi János) Édes hazánk oda, Nyakunkon a török hada. (Czuczor Gergely) Utólszor raktak katonákat, Pandúrt s vérebeket nyakunkba. (Ady Endre) Tanácsot szívesen adnak a rokonok, ha azzal lerázhatnak a nyakukról. (Krúdy Gyula)
3. (átvitt értelemben, bizalmas) <Csak néhány állandósult szókapcsolatban az életnek v. az épségben maradásnak a jelképeként.> nyakába kerül(het); felteszi a nyakát vmire: a siker reményében v. vmely állításának igazául nagy kockázatot vállal, ill. hajlandó vállalni; félti a nyakát; a nyakamat teszem rá: biztos vagyok benne.  Itt a nyakam, hogy a fejedelem megadta volna … a tíz garas napidíjat. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Ha félted a nyakadat, ugorj el innen, hazáig vissza se nézz. (Jókai Mór)
4. A ruhának az a része, amely a nyakat (1) takarja. A blúz, az ing, a kabát nyaka; a pulóver, a ruha nyaka.
5. <Vmely edényen> az ember v. az állat nyakához hasonlóan elvékonyodó, szűkülő felső rész. A kancsó, a korsó, a palack nyaka.  Bence a kulacsnak nyakát kitekerte. (Arany János)
6. Hegedűnek, bőgőnek, brácsának v. csellónak az a vékonyabb része, amelyet a rajta játszó személy a kezével át szokott fogni.  A gordonka … | Húrjai elpattantak. A nyakán | Gyászfátyol volt átvetve. (Tóth Árpád)
7. (építészet) <Oszlopon> közvetlenül az oszlopfő alatti rész.
8. (műszaki nyelv) <Tengelyen v. más alkatrészen> a vastagabb végek között levő keskenyebb, kisebb átmérőjű rész. Esztergályozott, csavarmenetes nyak.
Szólás(ok): (A) nyakába v. (a) nyaka közé kapja, szedi, veszi a lábát: nagy léptekkel gyorsan szaladni kezd, ill. nagyon siet; (a) nyakába sóz, varr vkinek vmit: a) <fölösleges v. silány árut> jó áron megvétet vele; b) úgy bíz rá vkire vkit, vmit, hogy az teher neki; c) nem egészen méltányos büntetésül ráró; (a) nyakába varrja v. (ritka) akasztja magát vkinek: a) <nő> elveteti magát vkivel; b) állandó jelenlétével úgy alkalmatlankodik vkinek, hogy nincs neki tőle nyugta; (a) nyakába veszi a határt, a várost, a világot: elindul, útra kel, hagy bejárja, bebarangolja a h-t, a v-t, a v-ot; ld. még felül.
Szóösszetétel(ek): 1. nyakbőr; nyakcsont; nyakdísz; nyakér; nyakfájás; nyakfüzér; nyakhajlás; nyakhossz; nyakín; nyakizom; nyakkaloda; nyakkitörés; nyaklevágás; nyakméret; nyakmerevedés; nyakmerevség; nyakmirigy; nyakrész; nyaksál; nyakszalag; nyakszíj; nyakszín; nyakszorító; nyakszőr; nyaktartás; nyaktoll; nyaktő; nyaktörés; nyakvas; nyakvédő; 2. hattyúnyak; hegedűnyak; üvegnyak.
nyaki; nyakú.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT