nihilizmus

Teljes szövegű keresés

nihilizmus főnév -t, (-ok), -a
1. (filozófia is) Az emberiség által létrehozott társadalmi értékek (társadalmi törvény, elv, erkölcsi norma) tagadása, ill. az a haladásellenes világnézet, amely a lét értelmetlenségét, a cselekvés hiábavalóságát hirdeti; teljes szkepticizmus.  Öreg koromban kell hébe-korba újságokat, könyveket elővennem, hogy megérthessem a Klára beszélgetéseit a feminizmusról, nihilizmusról. (Krúdy Gyula)
2. (történettudomány) <Oroszországban a XIX. század hatvanas éveiben> a nem nemesi származású szabadgondolkodó, haladó értelmiség körében elterjedt politikai és társadalmi irányzat, amely élesen tagadta a burzsoánemesi hagyományokat, szokásokat és a feudális ideológiát, s a feudalizmus megdöntésére minden eszközt jogosnak hirdetett. Turgenyev „Apák és fiúk” c. regényében Bazarov alakja a nihilizmus jellegzetes képviselője.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem