kigondol

Teljes szövegű keresés

kigondol tárgyas ige
1. Gondolkozás, képzelet útján vmit létrehoz, megalkot vmit. Kigondol egy mesét, egy történetet, egy tréfát.  [Sybarisban] a lakosok … nagy ajándékokat adtanak az olyan szakácsoknak, akik újabb újabb étkeket tudtak kigondolni. (Mikes Kelemen) Az egész város törte … a fejét, s különböző ostobaságokat gondoltak ki. (Mikszáth Kálmán) || a. (népies) Feltalál (1).  [A kocsis] káromolta a gazdájokat … és még azt is, aki a lovat, szekeret kigondolta. (Jókai Mór)
2. Vminek a megoldására, elintézésére kitalál vmit, vmilyen ötletet ad. Ne aggódj, majd kigondolunk valamit.  De lássuk csak …, hátha kigondolhatnánk valamit … (Mikszáth Kálmán)
3. Tervként elgondol vmit; kitervez, eltervez vmit. Előre kigondol vmit. Kigondolni könnyű, csak megtenni nehéz. Kigondoltam, hogyan tudnék segítségére lenni.  Opor, hogy már végét vesse a csatának, Egy új stratagémát [= hadicselt] gondolt ki magának. (Csokonai Vitéz Mihály) Toldi György pediglen kigondolta bölcsen, … Mikép legyen úrrá öccse vagyonában. (Arany János) Milyen szépen volt kigondolva, hogy Sopronban vasútra ülök … (Mikszáth Kálmán)
kigondolás; kigondolható; kigondoló; kigondolt; kigondoltat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem