kevésbé

Teljes szövegű keresés

kevésbé [e] határozószó, felső fok: legkevésbé (régies írva: kevésbbé is), (elavult) kevesbbé [e-e] (kissé választékos)
1. <Vmely melléknév, határozó, szókapcsolat v. cselekvés fokával, mértékével, erősségével, hatásfokával összehasonlítva:> kisebb fokban, mértékben, erővel, hatásfokkal. (Még) kevésbé szép, mint …; kevésbé jól csinálja, mint …; kevésbé vette szívére, mint …; kevésbé fél, mint …  Egy se légyen köztetek Kevesbbé boldog, mint én most vagyok. (Vörösmarty Mihály) Ahogy repűl az élet, évre év, | egyre kevésbbé tudom, mi a szép. (Szabó Lőrinc) –11 <középfokú melléknevet, határozót tartalmazó mellékmondattal kapcs:> Minél … annál kevésbé. Minél szebb, annál kevésbé hasznavehető. Minél többet beszél, annál kevésbé hiszek neki. –12 <Ellentétes v. fokozó értelemben, előtte álló állító v. tagadó értelmű mondat után:> még kevésbé; annál kevésbé. Kitűnően tud tornázni, labdázni, (de) annál kevésbé tudja a latint. Nem hallottam, hogy itt járt, még kevésbé azt, hogy hozott volna valamit.  Bubenyik… hazament, – anélkül, hogy a mindenható gyökerekből vitt volna. A két asszony… észre sem vette a Bubenyik távozását, még kevésbé azt, hogy a gyökereket elfelejtette. (Mikszáth Kálmán) || a. Nem kevésbé: ugyanolyan fokban, mértékben, erősséggel, hatásfokkal. Szép leány, de nem kevésbé szép a húga. Elsőrendű vezetőjük van, de nem kevésbé kiválóan dolgoznak a munkatársak is.
2. <Elhallgatott v. hozzáértett hasonlítás esetében:> csak csekély fokban, mértékben, erősséggel, hatásfokkal; egy kissé, egy kevéssé, egy kicsit. Kevésbé fejlett gyermek. A kevésbé jártas olvasók kedvéért ismétlem. Legkevésbé sem gondoltam volna.
Szóösszetétel(ek): többé-kevésbé.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem