kapaszkodik

Teljes szövegű keresés

kapaszkodik tárgyatlan ige -tam, -ott, -jék (-jon)
1. Kezével vmibe fogódzva v. lábával kúszva magasabban fekvő helyre igyekszik jutni, ill. jut. A fára, a kerítésre, a kocsira kapaszkodik.  Nem soká, az ablakrésbe kapaszkodván, Végigtekinthete annak boltos odván. (Arany János) Felrúgta a macskát, amely a lába szárára kapaszkodott s nyávogott. (Móricz Zsigmond) || a. <Kúszónövény> felkúszik.  [A hajóroncson] a foszló gerincekre halványzöld tengervirág indái kapaszkodnak. (Jókai Mór)
2. <Ember, állat lejtős, meredek területen> lábával szilárd helyet keresve feljebb jutni igyekszik. A hegyre kapaszkodik; ® magasra kapaszkodott. Lassan kapaszkodtak felfelé a meredek úton. || a. <Jármű meredek úton> felfelé igyekszik. A kocsi a hegyre kapaszkodott.  A két egymás elé fogott mozdony följebb-följebb kapaszkodott a meredek hegyi pályán. (Kosztolányi Dezső)
3. Vkibe, vmibe erősen fogódzik, hogy ily módon támaszt találjon, v. hogy el ne essék, le ne zuhanjon. Vmibe kapaszkodik; kapaszkodj a karomba!  Kapaszkodjál belém, anyjuk, – nevet a gazda –, mindjárt bátrabb leszel. (Vas Gereben) A diák kétségbeesve kapaszkodott a ló sörényébe. (Móricz Zsigmond)
4. (műszaki nyelv) Vmi kapaszkodik vmibe: vmely fogaskerék úgy van elhelyezve, hogy forgás közben egy-egy foga egy másik fogaskerék két foga közé kerülve annak átadhassa a mozgást. A fogaskerekek egymásba kapaszkodnak.
5. (átvitt értelemben) <Nehéz helyzetben> mentségül vmely kínálkozó alkalmat, körülményt megragad. A ® szavakba v. vkinek a szavaiba kapaszkodik. Ebbe az ürügybe kapaszkodott.  Csak egy szót mondjon … hogy legyen mibe kapaszkodnom! (Vas Gereben)
6. Kapaszkodik vhová, vmi felé, után: nagy igyekezettel, törtetve elérni, megszerezni igyekszik vmit. A hatalom felé kapaszkodik.  Nem is igen kapaszkodnak ez után a hivatal után … (Jókai Mór)
Szólás(ok): ld. szalmaszál.
Igekötős igék: belekapaszkodik; egybekapaszkodik; felkapaszkodik; kikapaszkodik; lekapaszkodik; megkapaszkodik; odakapaszkodik; összekapaszkodik; rákapaszkodik; visszakapaszkodik.
kapaszkodás; kapaszkodott.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT