halászlé

Teljes szövegű keresés

halászlé főnév -t, (-je) (csak egyes számban)
Rendsz. többféle halból, bő lével főzött, vöröshagymával, paprikával és olykor paradicsommal ízesített halétel; levét úgy teszik sűrűbbé, ízletesebbé, hogy előzőleg halaprólékot v. kisebb halakat főznek ki benne. Bográcsban főtt halászlé.  A halakat, midőn már elfőttek, leszűré s külön raká; de benn hagyák a vízben azon különös jó ízt, mely a balatoni halászlét oly híressé teszi. (Vörösmarty Mihály) Az elöljáró úr, kicsi köpcös … ember: szereti a halászlét és a rövid szivart. (Gelléri Andor Endre)
halászlés.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem