fáradhatatlan

Teljes szövegű keresés

fáradhatatlan melléknév -ul, -abb, (régies) fáradhatlan
1. Vmely munkában, feladatban, tevékenységben fáradságot nem ismerő, lankadatlanul, kitartóan dolgozó, tevékenykedő <személy>. Fáradhatatlan kutató, munkás.  Tisztább lelkű, … tudósabb, fáradhatatlanabb embert nem ismerek. Anyám és nővéreim fáradhatatlanok voltak az asztalterítésben. (Tolnai Lajos) A fáradhatatlan vitatkozó ismét megjelent előttünk, hogy … elhitesse velünk felvetett tézise helyességét. (Ambrus Zoltán)
2. Az ilyen személyre jellemző, hozzá tartozó, tőle származó. Fáradhatatlan erővel dolgozik; fáradhatatlan szorgalom. Fáradhatatlanul gyűjti az anyagát; fáradhatatlanul járja az országot; fáradhatatlanul képviseli népe érdekeit; fáradhatatlanul azon van, hogy …  A fáradhatatlan szorgalmatosság, az unalom nélkül való vigyázás … szokta annak a drága fának a gyümölcsét elérni, kit az emberek dicsőségnek hívnak. (Zrínyi Miklós) Nem kutatja fáradhatatlan hévvel a társadalmi lét nagy igazságait … (Ambrus Zoltán)
fáradhatatlanság.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem