érdemtelen

Teljes szövegű keresés

érdemtelen [ë-e-e v. e-e-e] melléknév és főnév
I. melléknév -ül, -ebb [e]
1. Olyan <személy, ill. személyek csoportja>, akinek v. amelynek vmiben, vmely munkaterületen nincsen érdeme. Érdemtelen diák, pártfogolt.  Az istenek megunják érdemtelen, buta csoportokat boldogságra úgyszólván szüntelen kényszeríteni. (Széchenyi István) Engem az érdemtelen … polgárt késztete, hogy megkísértsem a töretlen pályát egy nagy cél felé! (Kossuth Lajos)
2. Vmire érdemtelen: olyan <személy>, aki nem méltó vmire, nem érdemel meg vmit. Érdemtelen a dicséretre, jutalomra, kitüntetésre. Érdemtelenül kapott dicséretet.
3. Olyan <dolog>, amit nem érdemelt meg vki. Érdemtelen dicséret, jutalom, kitüntetés.
II. főnév -t, -ek, -e [ë, e] Érdemtelen (1) személy. Érdemtelenek ne számítsanak kitüntetésre.  Pénzen árulsz s adsz el hivatalt Érdemtelennek. (Vörösmarty MihályShakespeare-fordítás) A kassai apácák nem osztogatták érdemteleneknek az oklevelet. (Krúdy Gyula)
érdemtelenség.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem