elferdít

Teljes szövegű keresés

elferdít tárgyas ige
1. <Személy v. vmely hatás, erő> ferdévé tesz vmit. A fát a szél elferdítette. A sérülés elferdítette a gerincét. Elferdíti a cipője sarkát: egyik oldalon elkoptatja.
2. (átvitt értelemben) <Nyelvi közlés tartalmát, vmely tényt> a valóságtól rendsz. szándékosan eltérít, meghamisít; értelméből kiforgatva közöl, ad elő vmit. Elferdíti az igazságot; szavait elferdítették. Az újságok elferdítve közölték az ügyet.  Nagy érdemeket szerzett ő hazájától … erről hallgatni és ezt … elferdíteni … gazság volna. (Petőfi SándorShakespeare-fordítás) „Hallatlan vesztegetés” cím alatt jelent meg leírva az egész história, persze elferdítve. (Mikszáth Kálmán) || a. (átvitt értelemben) <Nyelvi forma alakját> a helyestől eltéríti, rendsz. nem szándékosan elváltoztatja. A nehéz idegen nevet kiejtésében alaposan elferdítette. || b. <Kézírást> elváltoztat, hogy ne ismerjék föl, ki írta.
3. (átvitt értelemben, ritka) <Jellemet, észjárást stb.> eredeti mivoltából kiforgat, ferde irányban megváltoztat.
elferdítés; elferdített; elferdíthető; elferdítő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem