díszlet

Teljes szövegű keresés

díszlet [e] főnév -et, -e [ë, e] (film, színház)
Vászonra v. falemezre festett v. vetített ábrázolásoknak és összerakható építészeti elemeknek (pl. oszlop, lépcső) összessége, amelyet a cselekmény színhelyének megjelenítésére v. csak jelzésére színpadon és filmfelvételekhez használnak. Plasztikus, realista, stilizált díszlet; lógó, vetített díszlet. A színház a díszletekre nem kímélte a költséget. A munkások gyorsan lebontották a díszletet.  A pozsonyi színtársulatot … hetenkint húsz forinttal jutalmazta; ebből kellett kiállítani a ruhatárukat és díszleteiket. (Jókai Mór) Az előadás külsőségeit is emelte: díszleteket, gépezeteket alkalmazott. (Péterfy Jenő) || a. (film, színház) A színpadi díszlet vmelyik részlete. A háttér díszletéhez nem illik a jobboldalé.
Szóösszetétel(ek): díszletfestés; díszletfestő; díszletmegoldás; díszletmester; díszletmunkás; díszletpróba; díszletrajz; díszletraktár; díszletszerűség; díszletterv; díszletváltozás.
díszletes; díszletű.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem