dagad

Teljes szövegű keresés

dagad tárgyatlan ige -tam, -t v. -ott, -jon (főleg 3. személyben)
1. Folyadékot szív magába, és vele telítődve térfogatában növekszik. Áztasd be a kukoricát, hadd dagadjon!  Az udvaron méteresre dagad a sár. (Kuncz Aladár) Méztől dagadva megreped a szőlő. (Kosztolányi Dezső) || a. <Hordó v. más, több darab fából készült edény> a magába szívott nedvességtől tágul, és a részei közt levő hézagok folyamatosan eltűnnek. Dagad a hordó, a teknő. A dézsában benne hagyta a vizet, hogy dagadjon.
2. <Testrész> betegség, ütés, vérkeringési zavar, gyulladás következtében terjedelmében megnő, puffad, duzzad. Dagad a lába; dagad a seb környéke; dagadni kezd az arca.  A tyúkszemünkre lépnek, | hogy lábunk cipőnkbe dagad. (József Attila) || a. (választékos) <Testrész v. testi szerv erőfeszítéstől, megerőltetéstől> kiemelkedővé v. domborúbbá válik; duzzad. Dagadnak az erek a homlokán; dagadnak az izmai.  Meztelen karjában dagadtak az erek. (Arany János)
3. <Tésztaféle az élesztőgombák hatására> egyre nagyobb térfogatúvá válik. Dagad a jól meggyúrt kelt tészta.
4. (választékos) <Szövött anyag szél hatására, beléje nyomuló, áramló levegőtől> erősen domborúvá, öblössé válik. Dagad a zászló, a vitorla.  A sötét zászló kibontva dagadjon. (Arany János) || a. (átvitt értelemben, tájszó) Dagad a hold: a h. alakja napról napra kerekebbnek látszik; telik.
5. (ritka) <Vminek a tartására haszn. tárgy, burkolat> olyan sokat tartalmaz vmiből, hogy feszül tőle; nagyon tele van (vele). Dagad az ® erszénye. Dagad a pénztárcája a sok bankótól. Csak úgy dagad a párna a jó puha tolltól.
6. (választékos) Vmi dagad (vmivé): <kisebb folyó v. állóvíz szintje> a mederbe ömlő, áramló nagy mennyiségű víztől folyamatosan emelkedik. A patak folyóvá dagad.  Olyan záporeső kerekedett, hogy még a barázdák is patakká dagadtak. (Mikszáth Kálmán)
7. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) <Indulat, érzelem v. ezt kifejező hang, beszéd> egyre erősebbé válik.  Dagadsz, dagadsz a szívben hév indúlat. (Kölcsey Ferenc) A zavaros, félelmes hangok összefolytak, és dagadva és egyre diadalmasabban harsogó zenévé egyesültek. (Karinthy Frigyes) || a. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) <Beszéd, megnyilatkozás> stílusában emelkedettebbé válik, ill. ilyen hatást idéz elő.  Róbert szavai … emelkednek, dagadnak, addig a bizonyos pátoszig, melyben egy nép … reménysége lobog. (Karinthy Frigyes)
8. (átvitt értelemben, választékos) Dagad vmije: nagy mértékben eltölti vmely érzés. Dagad a ® keble; dagad a ® melle; dagad a ® szíve.  Forró melle dagadt, … Elméje szárnyalt. (Berzsenyi Dániel) Szivem reszket, keblem dagad. (Petőfi Sándor)
Igekötős igék: bedagad; beledagad; feldagad; kidagad; megdagad; összedagad.
dagadás.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT