csináltat

Teljes szövegű keresés

csináltat tárgyas ige -tam, -ott, ..asson
1. Vmit csináltat (vkivel): kéri, (meg)rendeli, hogy vki vmit csináljon (I. 3, II. 1, 2, 4, 6), készítsen, létrehozzon. Beszédét mással csináltatja; cipőt, ruhát csináltat; alacsonyra csináltatja a cipője sarkát; hullámosra csináltatja a frizuráját; limonádét csináltat; nyelet csináltat a lapátnak; rendet csináltat a szobában; számadást csináltat; szerződést csináltat; teát csináltat; tervet csináltat; urat csináltat a fiából; végrendeletet csináltat.  Ha meguntad rózsám velem életedet, Csináltass koporsót s temess el engemet. (népköltés) A Trajánus császár híres kőhídja is itt volt … A vezér is ott akar fahidat csináltatni a Dunán. (Mikes Kelemen) Csizmát … azért is csináltatok, mert a farsangon új csizmába akarok táncolni. (Móricz Zsigmond) || a. (csak határozott tárggyal) Csináltat vmit: gondoskodik vminek a helyreállításáról, javításáról; javíttat. A fogát, a tetőt csináltatja. || b. Vkivel csináltat vmit: megparancsolja vkinek, hogy vmely teendőt, munkát végezzen; foglalkoztat vkit. Csináltass vele valamit, ne üljön ott tétlenül.
2. Vmit csináltat vkivel: viselkedésével, tevékenységével, eljárásával okozza, eredményezi v. elősegíti azt, hogy vki vmit csináljon (III. 1, IV. 1, 3, 4). Adósságot csináltat vkivel. Addig játszottál a gyerekkel, hogy kárt csináltattál vele. Ultimót csináltat vele.
Igekötős igék: becsináltat; megcsináltat.
csináltatás; csináltató; csináltatott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem