beleél

Teljes szövegű keresés

beleél tárgyas ige
1. Beleéli magát vmibe: képzelete segítségével átél vmely állapotot, helyzetet, gondolatot, érzést és egész magatartásával önkéntelenül ahhoz alkalmazkodik. Beleéli magát vmely érzésbe, gondolatba, szerepbe; beleéli magát vmely filmbe, regénybe, színdarabba. Már egészen beleélte magát abba a gondolatba, hogy ő lesz a vállalat igazgatója és rendelkezhet az emberekkel.  [Katona József] beleélte magát a letűnt korok, az idegen helyzetek és szenvedélyek szövedékeibe. (Gyulai Pál) Egy pillanatra ki nem esik a fölvett szerepből, melybe … nem beletanulta, de beleélte magát. (Vajda János)
2. Beleéli magát vmibe: hozzászokik vmihez, megbarátkozik vmivel. Lassanként beleélte magát új helyzetébe.  Arnold el volt szánva beleélni magát a kikerülhetetlenbe. (Jósika Miklós) Kezdetben csak nagy nehezen tudta magát beleélni a földesúr szerepébe. (Herczeg Ferenc)
beleélés; beleélő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem