FAROKBETEGSÉGEK

Teljes szövegű keresés

FAROKBETEGSÉGEK
A kutya farka izmos, mozgékony, de kényes testrész, rajta harapás, ajtórésbe szorulás, esés következtében zúzódások, sebek keletkezhetnek. Olykor az ilyenfajta sérülés további következményekkel járhat: csigolyaelhalás, fekély, sipoly, nagy ritkán általános szepszis alakulhat ki.
A farok elhalása vagy más néven a farokfekély elsősorban nagy testű, rövid szőrzetű, de hosszú farkú kutyák betegsége (dog, agarak stb.). Rendszerint a farokvégen keletkezik, mégpedig a farokcsóválás közben szerzett elfertőződő sérülések következtében. A gyógykezelés meglehetősen reménytelen, az egyetlen megoldás az elhalt farokrész csonkolása.
A faroktő ekcémája ugyancsak elég gyakori. Kialakulásában "közreműködhetnek" a bolhák, de az állat gyakori fürdetése is okozhatja. Az ekcéma viszket, ezért a kutya harapdálja, nyalogatja, dörzsöli a farkát, ami súlyosbítja a kórképet. Ha a betegség hosszabb elhúzódik, az állat szőre kihullik, bőre megvastagodik, és olyan súlyos gyulladás alakulhat ki, amely elgennyesedéshez vezethet.
Ide tartozik még a farokcsigolyák törése is, amelynek következtében a kutya általában ferdén tartja a farkát.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT