A felső és alsó táborból.

Teljes szövegű keresés

662A felső és alsó táborból.
A felső és alsó táborból vett, és a honvédelmi bizottmány elnöke által, folyó hó 20-kán előterjesztetett, Közlöny 195. számában közzé tett jelentéseknek nyomán kelt határozatai a képviselőháznak, mellyek a ház határozata következtében közhirré tétetni rendeltetnek.
Ezen örvendetes hivatalos tudósitás után ugyan a honvédelmi bizottmány elnöke következő indítványok elfogadására kérte a képviselő házat fel:
1-ör hogy a nemzet köszönetet mondva Görgei Arthur vezérnek, és vitéz seregeinknek; azt az időszaki sajtó útján közhirré tétetvén az egész haza tudomására juttassa, s a képviseleti ház Zichi Lipót, Guyon, Görgei Kornél, Pusztelnik, Mak, Kmety, Pöltenberg, Kypke, Zellhoffer, Szegedi Imre, Türk, Inczédi László és egész 14-ik és Ernő zászlóalj, és a huszársereg hősies magaviseletének emlékét jegyzőkönyvébe iktatva e méltó elismerést az utókorra átszállítsa.
2-or Hogy Zichi Lipótnak a hartz mezején tanúsított dicső és hősies magaviselete miatt Görgei tábornok által a csatatéren alezredessé történt kineveztetését, nem a szokott úton, hanem rendkivűlileg maga a nemzet erősítvén meg, azt magáévá tegye.
3-or Hogy miután a kormány az érdemkeresztek készítését már munkába vette, a magyar hadsereg minden vezérei a ház határozata által szólíttassanak fel, hogy ugy a multra, mint jövendőre nézve azon tiszteknek és közvitézeknek érdemeit s neveit, kiket az érdemkeresztek általi kitüntetésre méltóknak tartanak, nem várva a keresztek elkészítését, a kormánynak jelentsék fel.
4-er Készíttessen a nemzet egy arany táblát, mellybe az utókor számára örök emlékűl azok nevei bevésendők lennének, kik a minden oldalról megtámadott magyar nemzetnek királyi eskű és törvényes szentesítés által is megerősített önálló nemzeti függetlensége és szabadságérti szolgálaiban rendkivűli hű érdemekkel magokat kitüntették.
5-ör. Az Ernő zászlóaljnak a haditörténetekben csaknem példátlan önfeláldozását s rettenthetlen vitézséggel szerzett érdemeit a nemzet egy új zászló átadásával tüntesse ki, mellyre babér koszorús e hős feláldozás napja legyen örök emlékűl himezve; minthogy az említett hős zászlóalj – zászlójának elvesztét az ellenség soraiból számos leölettek által megboszulta – úgy másfelől saját kebelébőli hős elesettekkel dicsőítette. Végre
6-or. Hogy Nagy-Szombatnál a magyar nemzet önálló függetlensége és szabadsága védelmében a csatatéren dicsően elesettekért a nemzet halotti gyász isteni szolgálatot rendelvén, annak megtartását a nemzet képviselőinek összege jelenlétével ünnepesítse, és egyszersmind ennek megtartását az országban mindenütt elrendelje.
A kormány elnökének ezen indítványai közakarattal mind elfogadtatván, – azok létesítése részint a honvédelmi bizottmányra, részint pedig a ház elnökére bizatott, és a sereggeli hivatalos közlése elrendeltetett. Egyúttal pedig a nemzet képviselői a hazai egyháznak ünnepélyesen kijelenteni elhatározák, hogy a magyar hazának minden hitű egyházi férfiaitól a nemzet méltán elvárja, miszerint magasztos hivatásuknak, mint hivatott népszónokok akként fognak buzgó készséggel megfelelni, hogy a haza és a szabadság szeretetének szent igéjét kirdetve, a népet a honvédelem okvetlenítette áldozatokra lelkesítvén minduntalanúl és minden alkalommal állandó és elszánt kitürésre buzdítsa. Mert a nemzet a hitben van: hogy e dicső hivatás teljesítésére a magyar egyház papjait a hazától nyert, és századok során át élvezett jótétemények hálaadásként kötelezik; másfelől pedig elvárja a nemzet, hogy a magyar egyház saját dísze és dicsőségének öregbítését a haza és szabadság szeretetének hirdetésével jövendőre biztosítsa.
Továbbá ugyan a honvédelmi bizottmány elnöke hivatalosan jelentette, hogy a Kiss Ernő tábornoknak győzelemhez szokott vezérlete alatt harczoló alsó táborunk is e napokban vitézségének újabb jeleivel győzelmesen dicsőítette magát, mert az ördöghídjai, az alibunári és tomasováczi szerb táborokat diadalmasan szétvervén a magyar nemzet birtokába visszaszerezte, s a Jarkovácznál öszpontosúlt ellenséget megverte, miről addig is míg a tábornoktól részletesb jelentés jönne, csak annyit említ, hogy ezen győzelmeket Kiss Ernő tábornok vitéz vezérletén kivűl főkép Damianics ezredes, a ráczok rettegett ostorának köszönhetni. Ezen örvendetes hivatalos közlést a képviseleti ház örömmel fogadván, a csatatéren újabb és újabb érdemeket szerzett, Kiss Ernő és Damianicsnak, valamint az egész hős seregnek köszönetet szavazott, a kormánytól részletes tudósítást várva, hogy e csatában kitünőkre a nemzet figyelmét felhíja, s azok méltó jutalmáról gondoskodjék.
Jelentette a honvédelmi bizottmány elnöke azt is, hogy Schlick ellen Mészáros Lázár hadügyminister mint parancsnok mindennel ellátva már táborba szállt.
Bem tábornok pedig a Kővár és Belső Szolnok megyékbe Somkúton túl Nyirest megszállotta.
Hurbán pedig Magyarország határán túl üzetett.
Ezen hivatalos jelentések tudomásúl vétettek.
Pázmándy Dénes elnök. Záborszky Alajos jegyző.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem