N. Salló dec. 17. 1848.

Teljes szövegű keresés

N. Salló dec. 17. 1848.
Három levél fekszik előttem, Trencsin megyéből, kettő Zsolnáról, egy Facskóról, mind a három f. hó 15-ről, mind a három tartalma egy, hogy t.i. Hurbán rablócsapatja f. hó 11-én szeretett volna Zsolnára nyomúlni, Budetin felől, de a mieink által megakadályoztatott, s miután a mieink 21 vasas németet leágyúztak, és 60 Hurbánféle csőcselék halva a csatatéren maradt, vagy Hurbán által a Vágba hányatott, 5 kocsi sebesűlttel Hurbán hátravarúlt, neki ágyúja nincs, de röppentyűkkel akarta Zsolnát, a néhány hónappal ezelőtt leégett szegény városkát, felgyújtani. Nekünk 1 halottunk van, és 22 sebesűltünk, kik Zsolnán ápoltatnak.
A sallói nemzetőrök rendelést kaptak, hogy 17-én Csaczára be fognak szállásoltatni, jele, hogy Hurbán visszanyomúlt Szileziába, hacsak útját nem állották. Azt is irják, hogy Balogh János 6 lázongót felakasztatott, és még néhány bújtogató fogva van.
Nemzetőreink jó kedvűek, főispánunk többnyire velök van.
Bars megyének van közel, vagy tán felűl 300 lovasa, mindenik maga lován, maga által felszerelve.
Népünk a honvédelem kötelességét szivesen viseli; a fiatalság a katona élettől nem irtózik. Kitetszik az egyszerű dalocskából is, mellyet n. sallói földmives legények csináltak:
Kossuth Lajos azt izente,
Nincsen elég regimentje;
Ha még egyszer azt izeni,
Mindnyájunknak el kell menni. – Sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem