Arad, nov. 21-kén.

Teljes szövegű keresés

Arad, nov. 21-kén.
(Egy magánlevélből) Eltávozástok óta a várbeliek másfél óráig lődözték a várost, 100 lövésnél többet küldöttek be, többnyire gránátokat és néhány bombát; mellyek két helytt gyujtottak is, n. m. Kr. orvos házánál és a szinházban, hol a padok közt pattant szét a bomba, de rögtön eloltatott. A lövések többnyire a védbizottmány lakása, illetőleg üléshelye, felé voltak irányozva, – a fő utczán ismét több házat keményen megrongáltak; egy ágyúsló leteríttetett, egy debreczeni önkénytesnek pedig karja szenvedett sérűlést. A normalis oskola padlásán is szétpattant egy granát, de nem gyújtott. Ágyúinkat mi is fölállítottuk már a vár ellenében, s ha lőnek a városra, mi is viszonozzuk. Eddig egy golyónk a várbeli toronyórát lőtte keresztűl, egy pedig Berger ebédlőteremén keresztűl hálószobájába űtött be. A konopiak, a Maros mentén föllázadtak, és Czigler kastélyát kirabolták, disznait, marháit magok között felosztották; ide, mihelyt lehet, erőt kell küldenünk. A bihariak Becskerekről itt mentek keresztűl haza felé; semmi áron maradni nem akartak. A székelyek holnap jőnek; nem tudjuk, megbírjuk-e őket tartani; bárcsak maradnának, mert legjobb szolgálatot tehetnének. Lovasaink közől 12 egész Lippáig száguldott, és két szekeret liszttel az ellenségtől elfogott.
Nov. 24-kén (folytatva) Most dolgaink mintha jobban állanának. Uj-Aradot ismét bírjuk. Az ellenség Lippát is, miután lakóit megsarczolta s kirabolta, mindenestől önkényt odabagyá. Ottani lakosok előadása szerint, Lippánál, a csatahely körűl, két, magasan megrakott, uhlanus nyereggel telt, kocsit látták, e nyergeket az útközben elesett dsidások után szedték föl; a kórházban pedig (ugyan Lippán) 49 sebesűlt sorkatonaságbeli ellenség halt meg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem