Zsibóról, Kún Károly tábori lelkész nov. 3-ikán irja a P. Hirlapnak:

Teljes szövegű keresés

Zsibóról, Kún Károly tábori lelkész nov. 3-ikán irja a P. Hirlapnak:
Középszolnokban véres ütközet volt, mellyben a a föllázadt oláhság egy része megveretett. Egy reactionalis helység, Róna, megsemmisíttetett. Fölállíttatván a sereg, Décsei László kormánybiztos, 12 huszár nemzetőrt azonnal Zsibóra küldött, általok azt megadásra fölszólítani. A bírák s több zsibói lakosok nem sokára fejér zászlókkal jelentek meg, kinyilatkoztatván, hogy mind magokat megadják, mind a bujtogatókat kiadják. Seregünk azonnal a várost elfoglalta; de éjjel folyvást utazott. A Róna felől és a Szamos partján felállított előőrök jelentik, hogy a túlsó parton fegyveres oláh csoport akar átszállni, s a hidat már el is foglalta. Riadó veretett, s fél óra alatt tábori rendbe állván seregünk a Szamos szélén állott, honnan reá a tömérdek számú oláhság folyvást tüzelt. Néhány lovas nemzetőr kiválva – u. m. a levéliró – megkisértette a helyet, hol könnyebben átgázolhatunk. Ezt látván Tóth Ágoston őrnagy és Décsey László s egy honvéd hadnagy, egy lovas nemzetőr lovának farkába fogódzva, a Szamosba ugrottak, s lelkes „Utánunk!” kiáltással másfél s század honvéddel életveszély közben a vízen átgázolva a kősziklás parton állt oláh tömegre a tüzelést elkezdették. Lovasságunk előnyomúlására az oláhság azon helyet, mellyet ha megtart, parányi erővel több ezernek rohanását föltartóztathatja, elhagyá, s ekkor a honvédek fölhágván a magos partokra, erősen tüzeltek. Húllott az oláh, s ki merre tudott, szaladt. Ötvenen elestek, sokan az elégett falu lángjai közt haltak el, mintegy 10-en elfogattak, közlök zsibóiak is, kik magok nem mervén támadást tenni, Rónán rendezték seregeiket. Kormánybiztosunk intézkedéseitől reméljük, hogy kevés nap mulva nem lesz lázongó, ki ne átkozná Urbánt. De említenünk kell a honvédzászlóaljat is, különösen őrnagy Tóth Ágostont, Varjú Pál és Balázsi Pál hadnagyokat, kik közűl az utolsó, midőn a vizes átgázoló fáradt honvédek közől hármat a víz lecsapott, ő maga sorban mind kifogdosta, s ezen kivűl a rónai csordának nagy részét elfogta.
Mikor e sorokat végzem, már kötél által kivégeztettek zsibói Krecz Antal és Buzsor János, ki magát erdélyi Jellachichnah nevezte.
A rónai ütközetnek moralis hatása eddig is volt. Mindenfelől jőnek a helységek fejér zászlókkal, átkozzák Urbánt, igérik a megtérést. Kormánybiztosunk minden község hódolatát készséggel fogadja, olly föltétellel, hogy saját magok adják kézbe a fő bujtogatókat.
Nov. 2-kán b. Huszár Zsigmond Zsibóról Naprádra utazván, Szamos-Udvarhelyen elfogatott, Poroszlón, Kis-Debreczenen, Kis-Nyiresen keresztűl Kővár vidékére vason kisértetett. Kormánybiztosunk tüstént intézkedett, hogy, ha az elfogó helységek lakosait 48 óra alatt vissza nem hozzák, Róna sorsára juttatja őket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem