Hevesből, oct. 31-kén délután megyei bizottmányi ülésünk volt;

Teljes szövegű keresés

Hevesből, oct. 31-kén délután megyei bizottmányi ülésünk volt;
Puky Miklós alispán károlyi Ede őrnagy s vezérparancsnok Miskolczról küldött sürgönye következtében tartá meg azt. Fensőbb kormányrendelet értelmében a t. parancsnok Hevesből 500 alkalmas nemzetőrt kiván, kik nov. 5-kére Miskolczra indíttassanak, onnan Erdély felé menendők. Ennél fogva a gyöngyösi nemzetőrök 1/4 része, ugy Tisza-Füredről 56, Egerből 150 nemzetőr tétetik mozgóvá; különben a megyei tiszteletbeli hivatalnokok sincsenek kivéve a táborzástól, egy ügyészt kivéve. Az egriek mostanában nagyrészt a városukba szállított 700-an felűl levő horvát foglyok őrzésével vannak elfoglalva. Minden lehető jó bánás mellett már három halt el azokból. A foglyok a néhai trinitariusok templomába zárattak el, miután a várbeli s káptalani börtönök sokkal kevesebb rabokra készíttetvék. Koronként őrizet mellett fürödni is vitetnek a foglyok a meleg vízre.
Egyébarán! Eger eléggé lelkesült a hon védelmére. Azon felűl, hogy az egri nagyprépost oct. 10-kén kelt körlevelében az egri megyei papoknak szivökre kötötte a haza ügyét, vagyis, hogy hazánk megmentésére a papok is egy szívvel lélekkel, az ige hatalmával a vonzó példáikkal közremunkáljanak: még egy csinos imádságot is tűzött ki elejökbe a hazáért, mint mise után és délesti ájtatosság alkalmával a néppel elmondandót, mellyet itt közlök.* Azonban jóllehet ennek egy része a királyért is van, környékünkben a királyság mármár, hogy ugy mondjam, nem tárgya a nép pietásának, miérthogy a jámbor nép is érti már, mi a vész kútfeje. Példáúl: egy szinte megyénkbeli m. város lakói e helyett „Vezéreljed jóra a mi királyunkat.” kormányunkat kivánnak zengeni. Hiába! még a kis házak gazdái sem válhatnak juhokká, hogy a késtartó kezet is nyaldossák. Minap egy öreg nőcseléd is mondá, hogy mire való most már a királyról úgy énekelni, miután ellenünk van? Ugyancsak gyakran a keresztény hit sem bír olly erővel, mikép ezen elvet: „Szeressed ellenségedet is,” szivünkbe olthassa.
Imádság a hazáért. Úr Isten! ki a népek sorsa felett atyai szeretettel őrködöl, tekints irgalmas szemekkel veszélyektől környezett magyar hazánkra, terjeszd ki hatalmas védkarodat annak határai felett, és engedd: hogy háborítatlan békében megtarthassuk e földet, mellyet atyáink áldásodból nyertek, és annyi századokon át szent nevedben folytatott harczok között híven megőrzöttek; hol őseink, szüléink, rokonink, barátink tetemei pihennek, s várják angyalodnak felköltő szózatát. Jussanak elődbe ellenséges hadakkal sanyargatott fiaidnak fohászai. Tekintsd az ínséget és nyomort, melly annyi ezer testvéreinkre nehezedett; és tekintsd az ártatlan vért, melly boszúért kiált igazságos itélő székedhez. A te szemeid tiszták, nem nézhetik a gonoszt, a nem tűrhetik az álnokságot (Hab. I. 13.) szégyenítsd meg az önkényt, melly felkelt ellenünk, hogy a törvényt, igazságot és szabadságot eltiporja.
Áldd meg királyunkat lelki és testi épséggel; ékesítsd fel őt bölcseséggel; és mentsd meg azok tanácsától, kiknek torka eleven sír és szájokkal ámítanak, (5. Zsolt. 11.) kik midőn békét emlegetnek, titokban tőrt hánynak; (Jer. 9. 9.) légyen igazságod az ő ajkain, hogy itéleteiben ne hibázzon (Péld. 20, 26.) – Áldd meg a jó tanács lelkével azon férfiakat, kik e nehéz napokban ügyeinket vezérlik, és minden előjáróinkat, hogy igazságod szerint cselekedjenek mindenekben. Ne engedd, hogy a szerencse elbizottakká tegye őket, a kedvetlen események pedig elcsüggeszszék. – Te vagy a seregek hatalmas ura és istene, vezéreld, erősítsd, és bátortsd igaz ügyért harczoló seregeinket. Te légy erősségök, és fedezd őket a küzdelem napján (139. Zolt. 8.). Viraszd föl reájok minélelőbb a teljes győzelem örvendetes napját, hogy béke legyen napjainkban (Is. 39. 8.) és éltünk fogytáig nyugodt és vidám lélekkel szolgáltassunk neked szabadító istenünknek, s áldassuk nagy nevedet most és mindörökké amen.
Az egri casino minap (oct. 26.) egészen szentté lőn: magát ezentúl honvédelmi egyesületnek nevezi; ennek megfelelőleg a haza védelmének ügyében bizottmányt is alakított magából, melly már működik, s különös tárgya a nép buzdítása a haza szolgálatára, s felvilágosíttatása jelen ügyeinkre nézve.* Ezen bizottmány az egyesületi gyülésnek referál, melly az előadottakat felhasználva, vagy még jobbakkal váltva fel, czélszerűen intézkedik.
Bár alakulna az egész hazában számos illy egyesület a nép felvilágosítására, mert ennek tudatlansága a legnagyobb csapás rajtunk. – A szerk.
Öröm látni városunkban a rajként pezsgő és szaparodó víg honvédeket. A fürge ujonczok most már az eddig olly csendes zárdákat is élénkítik, miután oda is szállásoltattak.. Szabóink derekasan működnek csizmadiáínkkal együtt, minek eleven bizonysága, miként napról napra több felruházott hadfiakat látunk. – M. Gy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem