A Dráván túli kerületből.

Teljes szövegű keresés

A Dráván túli kerületből.
Miután a lieber ban kedves Agramer Zeitungja szemtelen hazugságairól egy idő óta a lapok hallgatnak, azt kell gyanítanom, hogy ennek számai Budapestre nem juthatnak. Nem kellemetlen dolgot vélek tehát cselekedni, ha borzasztó hazudságaiból némellyeket kijegyezve, azokat e lapokban közlöm.
A fejérvári és páközdi táborozást a gyönyörű mákvirág következőleg írja le: Sept. 29. Velenczére indultunk, azonban az uton, Pókozd mellett az ellenség csaknem elfoglalhatlan helyzetben állt, mellyet mégis elfoglaltunk volna, ha a Kempen osztály velünk egyesülve működik s az ellenség jobb szárnyával nem foglalatoskodik, a Hartlieb osztály pedig későn meg nem érkezik. A sereg, vitézűl viselte magát (tudjuk!) kivált a szerezsánok. Az ütközetet a Kempen osztály kezdte reg. 9 órakor, s d. u. 6 óráig tartott, ekkor a tüzelés az ellenség kérelmére (!?!) megszüntetett. A Schmiedl osztálynál 26 sebesült, s 10 halott van, Oldenhausen főhadnagy a bán oldalán egy ágyugolyó által lelövetett. A Kempen-osztály 40 embert vesztett, köztök Klucsecz százados, Bogunovich százados a broodi ezredből, még más két tiszt s 15 közlegény elesett. 30-kán Szapári, Kiss és Milbach jövén a bánhoz s 3 napi fegyverszünet köttetett, melly alatt az ellenség Velenczére, mi pedig 1-jén Mórra vonultunk.
Oct. 14-ki számában „horvát-slavon csatatér” rovat alatt következőket ír: A Bécsben legközelebb magyar pénzzel, s tísztán magyar érdekben előidézett forradalom a monarchiához hű bánunkat arra határozta, hogy a csatatért Magyarországból osztrák földre tegye át,* ennek következtében seregünk f. h. 10-ke óta Bécs kapui előtt áll; a 80,000 főnyi sereg (hohó!) főparancsnoksága bánunkra fog biztatni.* Roth parancsnok, kinek a magyar lapok már megveretését hirdették, Bécs Ujhelyhez közeleg seregével.
Tehát az a gyönyörűséges fajankó hős, már sept. 30-án tudta, mi fog Bécsben oct. 6-án történni? oder was? Hiszen már akkor indúlt Bécs felé.
De már itt üresre kopant a dominusnak álla. Ő még az udvarnál is elvesztette hitelét. És ez sok, mert ott sok gazemberre van ám szükség!
Az Agr. Z. ez ábrándjaihoz még egy hozzá méltó czimborája, a „Slavenski Jug” hiteles tudósítását jegyezzük ki, melly szerint oct. 19-kén a világhódító báni excellenz előtt a bécsiek szent István tornyára kitűzték a fejér zászlót. Ugyan mikor, mikor szűntök már meg szemtelen hazugok, népeteket orránál fogva vezetni.
Tudósításaimat jövőben is folytatni szándékozom e vészmadarakról. * * *

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem