Temesvár, oct. 23.

Teljes szövegű keresés

Temesvár, oct. 23.
Azt már megirtuk, hogy itt a polgári törvényhatóságok megszüntetvék, s a haditanács önkényeskedik a polgárok személye s vagyona fölött.
Ez a temesvári hadi kupaktanács a gazságot napról napra föltünőbben űzi. Néhány nappal ezelőtt nyomatott falragaszokon hírdeté, hogy gonoszlelkű egyének azon hírt terjeszték, mintha a haditanács az itt lakozó magyarokat összeiratná, hogy adandó alkalommal ezek személyét és vagyonát kézre kerithesse, a haditanács tehát a lakosok megnyugtatása végett oda nyilatkozik, hogy ezen hírek alaptalan koholmányok, s hogy a lakosok bizalommal legyenek a haditanács iránt, melly előtt a tulajdon és a családok biztossága szent és sérthetlen!
Illy placatumot bocsátott ki a haditanács, s mi történt két nappal később? Karácsonyi László, torontáli főispán, a katonaság becsületében bizva, e placat következtében, és a térparancsnok szavára (ki becsületére fogadá, hogy akadály nélkül bejöhet és távozhatik) a várba jő családját látogatandó. És a haditanács Karácsonyi László főispánt minden ok nélkül elfogatja, s vissza nem bocsátja Torontálba, hol jelenléte olly igen szükséges volna, miután az idevaló katonaság lázító proclamatiók által az egész bánságban a legborzasztóbb polgári háborút idézte elő. Csak azok távozhatnak a várból, kik Rukovinától, vagy a haditanácstól engedelmet kapnak, a háztulajdonosoknak, ha négy napnál tovább kinn maradnak, házuk és vagyonuk elkoboztatik. Tegnap és tegnapelőtt néhány század határőrt hoztak a várba, e rablókkal élünk, ők fegyveresen járnak, s ha mi csak egy pisztolyt tartunk házunkban rögtönbiróság alá jutunk.
A huszárok és honvédek közöl, kik betegen vagy megsebesülve ide hozattak, fölgyógyulva távozni akartak, de ők is foglyokúl letartóztattak, s hogy ne zúgolódjanak, azzal bíztaták őket, hogy örüljenek letartóztatásukon, mert odakinn a király ellen föllázadt magyar nemzetőrök, minden katonát és minden becsületes embert agyon vernek.
A közlegényeknek szigorú parancs adatott ki, hogy a polgárokkal szóba állni ne merjenek, különben rögtönbiróság alá kerülnek. Tudjuk miért.
Az itt levő tisztikar kényszaríté a várparancsnokot, hogy a nyáron át kitüzött magyar zászlókat levétesse. Kossuthot törvényenkivűli rebellisnek nyilváníták, s az egész bánságba magyar német, rácz és oláh nyelven írt proclamatiókat bocsátottak, mellyekben a népet a haza és a tisztviselők iránti hűségre, a legczifrább szavakkal lázítják, s a népet általános fölkelésre szólítják az irtóháborút viselő magyar rebellisek ellen. Ezen fölkelőkkel akarnának a bánságból Maroson átnyomulni s az országot elpusztítani.
A ráczokat, kiket jóérzésű és hű honfiaknak neveznek, fölszólítják, hogy megyei tisztviselőket válaszszanak saját körükből, kik a bánságot beútazva, a népet fegyverforgásra buzdítsák. E tisztviselők fejévé Ambrózy Lajost akarnák, majd meglátjuk mit tesznek. Most minél előbb honvédeket küldjenek e vidékre, hogy a 455bánság magyar kezekben legyen, a várt ugysem lehetne borzasztó áldozat nélkül bevenni, s kár, sőt esztelenség volna e háromszoros sánczokkal körülárkolt fészket bolygatni, ugyis lesz olly idő, hol magok megnyitják a kapukat. Csak a környéket biztosítsuk.
Mire e levelem postára kerül, már néhány mértföldnyire leszek Temesvártól. A haditanács tagjait meg fogom a hazával ismertetni. Et his meminisse juvabit.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem