Temesvár, sept. 21.

Teljes szövegű keresés

Temesvár, sept. 21.
Vetter és Eszterházy őrnagyon föl akartak Bécsbe utazni, de nem a végett, int itt híre volt, hogy megkérdezzék, valljon neutralisak maradjanak-e a szerb rablók ellenében, hanem hogy a királyt személyesen megkérdezzék, miért küldenek ellenök austriai ágyúkat és fegyvereseket, miután a magyar alkotmányra törvényes úton s a király jóváhagyásával esküdtek meg. És e derék hősök készek azon esetben, ha Bécsben rosz választ nyernének, a sorkatonaságtól kilépni s a honvédekhez csatlakozni. Azonban Vetter után gyors futár küldetett, hogy térjen vissza, s vegye át a torontáli serfeg vezérletét, mert Kiss Ernő tegnap még éjjel Pestre indult, s onnan a dunántúli táborba menendő. Kiss Ernőt a temesváriak fényes fáklyás zenével fogadták a nemzetőrök saját vállaikon vivék őt a vár körül, s a derék perlaszi hős azt igéré, hogy hazájáért élni halni fog.
A kassai honvédek Fehértemplomban ismét körül vannak véve, de ezen hős lelkű vitézek már nagyobb vészszel is daczoltak, s hiszszük, hogy mire e sorok sajtó alá kerülnek, ismét új győzelmet nyernek a rablókon. A versecziek is új elszántsággal készűlnek a feléjök nyomúló ráczok ellen, kik Fehértemplom és Versecz között megint pusztítanak és gyújtogatnak. – Egy alföldi nemzetőr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem