OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Róma. Aug. 19-ről kelt hirek szerint, az egész városnak folytonsan harczias kinézése van. Nemcsak ifjak készülnek katonának, de komoly már élemedett rómaiak is naponkint fegyvergyakorlást tartanak, a régi századok mohos emlékköveinél. Az eddigelé már kiállíttattak számán felül még 25 ezer katona lesz kész az egyházi birtok védelmére. E buzgóságot részint az olasz ügy fontosságának kell tulajdonitni, részint az ujabb időkben tett azon tapasztalásnak, hogy az idegen születésű katona gakran elárulja a nemzeti ügyet, – miként nem rég is több idegen katonák átszöktek az osztrákokhoz.
A római kormány a „Gazetta di Roma” hivatalos rovatában nyilatkozatot közöl azon hamis hir ellen, mintha ő Austriával olly békekötést szándékoznék tenni, melly eg szabad s független olasz kormány méltóságával ellenkeznék, – s ezt ünnepélyesen hazudságnak mondja.
Turin. Hiteles hírek szerint, a genuai herczeg Károly Albert másodszülötte, nem fogadá el a neki ajánlott siciliai koronát, főleg azért, nehogy az általok is fönnen hirdetett olasz fejedelmek függetlensége evvel valahogy megsértessék.
Parma Piacenza és Modena vagyonosb lakosainak egy része óvást küldött a sardiniai ministeriumhoz, s közölvén azt az angol és franczia követekkel is, – kijelenté, hogy miután e tartományok ,a nép egyetemes akartánál fogva, Sardiniához leendő csatoltatásukat óhajtották,s ezt Sardinia el is fogadva a bekeblezés már megtörtént, – szeritök ez a nem rég kötött fegyverszünet által sérelmet nem szenvedhet; – és a király, kötendő békéjében, annyival inkább nem feledkezend meg rólok, mert mos is szorosan ragaszkodnak Sardiniával leendő egbeolvadásukhoz.
Lombardia. A „Gazzetta di Milano” hirlapot jelenleg valami Gini nevű ügyvéd szerkeszti, Pachta osztrák ügyvivő fölügyelése alatt. Mint igen természetes, szelleme mindenben ellenkezik a multéval, jelesen a franczia nemzet ellen hosszu izgatást tesz czikkeiben. Az aug. 22-ki számban, ismét Francziaországról szólva, elmondja e nemzet jelességeit, hogy mai nap minden nép feléje fordul, – de az minden gazdagsága ellenére sem képes rajtok segitni, minthogy maga is mai nap igen szerencsétlen, s fájdalmas (oh te ravasz jezsuita!) állapotának egyetlen forrása az, mert hol a népfelség uralkodó elemmé leszen, ott nem lakozhatik szerencse vagy boldogság a nemzet számára. stb. még isten bizony! megérjük, hogy Radeczky nemcsak győzelmi zászlókat küld Bécsbe, de egész ujdonuj államtudományt hoz magával haza, mellyben a rikításig világosan meg lesz mutatva, hogy az erőszak felsősége istentől rendelt (ad notam isten kegyelméből) alapja minden államnak, s az ostromállapot leggyönyörűségesb status quo-ja a polgári szabadságnak. Éltesse isten önt, Gini barátunk!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem