AUSTRIA.

Teljes szövegű keresés

AUSTRIA.
Osztrák o.gyülés. Sept 1. és 2. A jobbágyi viszonyok megszüntetésének ügyében szavazott az országgyülés. E szavazat a Lasserféle collectiv kérdések feloldásában nem tett változást, kivéve, hog a Bier- és Brantwienzwang megszüntetett; egébiránt a vita formalis kérdések felett folyt, és németellenzéki párt nem birt semmit kerezstülvinni; más részről az e párt és az ellenfél közti meghasonlás mind inkább növekedett. Nevezetesebb még ennél, hogy sept. 1-jén az ellenzékiek ki merték Latourt pisszegni, midőn a régi igazságtalan rendszert a bombaderek előléptetésében védelmezte. Tegnap Bach, igazságügyi minister, midőn arról volt szók, hogy az országgyülés proclamatiot bocsásson a néphez, egyszerre minden felszólítás nélkül felállott, és declarálta, hogyaz országgyülés nem igen közlekedhetik a néppel, hanem ez a ministerium feladata akkor leend, ha ő felsége majd a törvényt sancitonálta; szólott egszersmind arról, hogy az országgyülés azért hívatott össze hogy a trónnal egyezkedjék. A nép souverenitásának illy megtagadása lángba borítá az ellenzéket, melly azonban azonnal nem felelt, hanem tegnap estve tanácskozott-e tárgyban, a Kaiserin von Oesterreichba, és határozta, hogy jövő kedden (mert holnap ülés nem lesz) Bachot szavainak magyarázatára fogja felszólítani, és ha e magyarázat inyére nem lesz, bizalmatlansági votumot inditványoznad. Szerencsétlenségre, az ellenzék nem igen erős lábon áll; legnagyobb részét teszik az austriai németek, kiktől azonban a tyroli és sok steyer követ többnyire elpártol, némelly lengyelek, kik szintén ámbrá szavukat adják, már többször elpártoltak, és német-cseh követek; de valamint a másik pártnak, ennek sincs erőteljes vezetője; legügyesebb emberei, dr. Löhner és a prágai követ Borosch, azonban az előbbit is e napokban elhagyta ügessége, és nagyon tarthatni attól, hogy kedden a párt kudarczot fog vallani.
Bécsi börsetudósitás. Azon remény, hogy a két magyar minister jelenléte által a véres magyar-hovrát kérdés talán békés uton fog megoldatni, igen jó hatással volt a cursusokra, és pedig úgyannyira, hogy az új kölcsön kibocsáttatásának hiretése legkisebb káros befolyást sem gyakorlott rájok.
Prágából irják, hogy toscanai hadifoglyok szállittattnak keresztül Olaszországba austriai hadi foglyók kicserélése végett.
– A zsidóknak a választási és válszthatási jog elnökileg megadatott. Ez ellen néhány választó óvást tett, melly aláirás végett a választó heleken nyilvánosan kiétetett. A zsidók által eddigelé beadott szavazati jeygek egyelőre félretétettek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem