OLÁHORZSÁG.

Teljes szövegű keresés

OLÁHORZSÁG.
Bukaresti levelezőnk aug. 17-ről következőleg ir: A jelen kormányt az idősb Goleseu Eliáde és Tell képezik. A választáson a török bízott s megnyugodott, s meg is igérte, hogy f. h. 19-kén ide fog jőni. Számra egy számos lobogókkal felékesített diadalív készült, mellynek közepén Abdul Medzsid képe látható, kétfelül pedig ezen török írás olvasható: Devletlü inajetlü Szüleiman pas aeffendimiz hádzs olup. (Kegyelmes urunk Szüleimán pasa ide jövén.)
Az öt tagból álló oláh küldöttség tegnapelőtt este Giurgevbe ment, onnan a biztos által ajánlott gőzösön Számbula menendő. A küldöttség feje Stefan Golescu népszónok Bretianónak Budapestről nem régiben haza érkezet testvére is közöttük van. Mintegy húsz nappal ezelőtt jöve ide egy Zablocki nevű hadi mérnök Párisból. A lengyel emigrans herczeg Chartorinski ajánlotta, s ezredesi ranggal oláh szolgálatba lépett. a potenczirozott russo-antipathiával saturál értelmes lengyel minden árom harcz-háborut óhajtott, s czélt érendő az itteni Orlando furiosokat feltüzelte, miszerint a török biztos condito sine qua non-ját, a kormány személyzet háromrai reuctioját, ne teljesítenék.
Ez idő előtti ellenszegülés bizonyosan török–orosz beavatkozást vont volna maga után. Az itten beállandó zavaroknak ránk nézve felette káros következményeitől már–már rettegtem – s ime az egész chaos egyszerre eloszlik.
Szomszédommal Zablockival ebédnél ültem, midőn, a bel és hadügyminister népszónok Bretianóval s másokkal az étterembe toppan. Golesku hozzám jövén kezet szorít, s velem szemben helyet foglal, hadügyminister Tell pedig szomszédom mellé ül.
Az eddigi közömbös társalgás azonnal komoly alakot vált. A délután tartandó népgyülés utlimatumáról lesz a szó. Az alkalmat használandó, s a közelgető fergeteget elhárítandó egész komolysággal a kép nyilatkozom: „szeretett szomszédink kitűzött jogainak fenntarthatását nálamnál senki inkább nem óhajtja: de azt ők – ha magokat mistificálni nem akarják – kénytelenek megvallani, hogy jelenleg sem anyagi , sem pedig elegendő erkölcsi erővel még nem birnak, s készületlenek levén, anyagi erőveli ellenállásról még csak nem is álmodozhatnak: ennélfogva uj jogaiknak megállapítását egyedűl békés úton reménylhetik: én tehát mint őszinte barátjok bátorkodom ezennel kinyilatkoztatni, miszerint mind azokat, kik önöket felette kétes körűlményeik között képzelt erőveli ellentállásra izgatják, mint nyilvános veszedelmek elősegéllőit, szabadságuk s nemzetök ellenségeinek vallom: mert ugyan mivel akarnak önök physice ellent állani? Nyugtalanságuk által az orosznak bejövetelre kapu nyilik, pedig önök nagyon is jól tudják, hogy a tőlöki megszabadulás épen nem csekély feladat. Szeretnek még önök Mihály vajdára s korára hivatkozni; azok egészen más idők valának, akkor az oláhországi rónákat álhatatlan erdők boriták, s eldődeik viharban s harczban edzvék, bárkivel megmérközhettek.
Szavaimnak, hál’isten! Jó eredménye lőn. A délután tartott népgyülésben, huzamos tusa után, a józanabb rész győzőtt, s a soldateskák tőszomszédságától megmenekvénk.
A Moldvába bejött oroszok közől 2000 visszatért, a benn maradott 14,000 sorait pedig a cholera csakugyan derekasan megritkította. Visszavonúlnak-e, nem-e? az még nem tudatik.
A brassói darázsfészek elhányásának itten örvendenk; a boerok közől többen visszatértek, s kettőztetett szorgalommal hivatalt vadásznak.
Solomont et Comp. Mehadiáról belebb kellene vitetni.
Mint épen értésemre esett, az erdélyi oláhok egy 12 tagból álló küldöttséget kűldének ide, jövetelök czélja –– mint mondják – szomszédjaik átalakulásáni örömnyilvánítás; a szép ürügynek talán undok alanyát kipuhatolandó, még ma kísérletet fogok tenni.
A Pesti hírlapok és az Ellenőr az itteni magyarok szunnyadozó érzelmeit elvégre feléleszté. Mintegy 80 ép, egészséges, lelkes ifjú, egy kiszolgált őrmester vezérlete alatt, nemsokára útnak induland, vérét és életét a haza szent ügyeért feláldozandó.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem