A kisebb bankjegyek iránt.

Teljes szövegű keresés

A kisebb bankjegyek iránt.
Tudosíttatik a közönség, miként a magyar kétforintos bankjegyek immár forgásba bocsáttattak; s azoknak a vidékeken is forgalomba hozatalára minden lehető intézkedések megtétettek. – Ezen jegyek forgalma naponkint 35–40 ezer frttal szapoíttatik; s még e hónap folytán az egyforintos magyar bankjegyek is kibocsáttatnak.
Nehogy pedig a bécsi egy- és kétforintos bankjegyeknek a közpénztárakbani el nem fogadása – mellyre az austriai pénzügyministerium hasonló tilalma által valánk kényszeritve – az alacson nyerészkedés által arra zsákmányoltassék ki, hogy a néptől ezen bankjegyeket névszerinti érétéken alúl összevásárolja: ezennel minden hatóságok felszólítatnak, ismerjék kötelességöknek a népet. felvilágosítani, hogy ezen tilalom a magán-forgalomra ki nem terjed, s hogy a kereskedő világban az folyvást teljes értékben elfogadtatik, sőt a pesti kereskedelem bank akként is intézkedett, hogy pénztárában ezen bécsi kisebb bankjegyek 5–10 ftosokra (melylyek közpénztárainkban is folyvást elfogadtatnak) felváltathassanak.
Hasonló felváltás történik a budai fiók beváltó hivatalban; a fővárosi hatóság pedig magyar 2 ftos bankjegyekkel elláttatott a végett, hogy a nép austriai egy– és kétforintos jegyit ezekkel felcserélhesse.
Egyébiránt küldettek magyar bankjegyek a táborokba, a bányász vidékekre; adatott a banknak, a vasút– és gőzhajótársaságoknak, s naponként a kincstár részéről annyi fizetések történnek, miszerint biztosak lehetünk, hogy egy pár hét alatt ezen jegyek egész országban kellőleg elterjedendnek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem