FRANCZIAORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

FRANCZIAORSZÁG.
A nemzeti gyülés július 10–én 500 ezer francot szavazott körházak s más kegyes intézetek fölsegéllésére. Ugyanennyit tikos rendőrségi költségekre is. továbbá egy ideiglenes törvényjavaslatot fogadott el, melly szerint a 17 éves ifjak hadseregi szolgálatokra képesíttetnek. Ez utólsó kérdés iránt némü vita keletkezett, mert egészségi tekintetből sokan ostromlák czélszerüségét, miután az illy ifju katonák között nagy halandóság szokott lenni, s nagyobb hadi munkálatokat sem birnak; de végre győzött a hadügyi dolgokkal foglalkozó bizottmány azon véleménye, hogy ez leginkább az ifjabb munkások rögtöni biztosb ellátása miatt szükséges, s a törvény úgyis csak ideiglenes.
Az ülés elején Marie az elnök értesité a házat, hogy meglátogatva a kórházakat 1500 s besültet talált, kik szenvedéseiket nyugalommal tűrik, s biztató szavait örömmel fogadták. A kórházak tiszták, egészségesek, s dicséré az előjárók buzgó fáradalmit. Bixio tábornok sebe még veszélyes, de nagy remény van fölgyógyuláshoz. Dornés ésBedeau már veszélyen kívűl vannak.
A nemzeti gyülés házi költségei 8 hónapra 6 millio 220 ezer francra vannak számítva. Ebből a képveselők fizetésére, 25 francot számítva naponként egykövetre, – 5 millio 400 franc esik.(1847–ben a képveselők házának786,599 franc volt költségvetése.) A követ betegsége ideje, vagy ha engedélylyel távozott el Párisból, távolléte alatt is húzza napi dijait; és ezen fizetése semmi birói elmarasztalás, vagy más adóssági kielégités tárgya nem lehet. –
A Commerce határozottan egy köztársasági elnökség fölállitása mellett nyilatkozva, többek közt mondja „valódi köztársaságban maga a marengói hős sem lehet dictátorrá; de ha a polgárok és községek mindenben a kormány gyámsága alá búvnak, akkor a legegyszerűbb ember is ki merné kezét a hatalom után nyujtani. Miben áll a rend egy valódi köztársaságban? Abban – hogy az ország külön részei a tartományok s megyék saját élettel birjanak, s hogy a nemzet szabadságát a központi hatalom föl ne eméssze. Ha ez nem igy történik, én megjóslom, hogy köztársaság nem lesz állandó. A köztárssasági kormányrendszer nem állhat fen az öszpontositással. Ha minden megyeigazgatókra bízunk, akkor a végrehajtók hatalom feje, miután a ministerek az ő emberei, s a megyeigazgatók meg ezeknek teremtményei könnyen megcsalhatja az országot s koronát nyom fejére. Azon a köztársaságnak valódi barátai, kik nem akarják, hogy az állodalom utakat építsen, banyászatot űzzen, biztositásokat tegyen, s. t. de a kormányzást mindinkább egyszerüsíteni akarva, az állomány lüteéesságát csal abbam látják, hogy hazát külellenségtől megőjja, és benn a rendet és közbátorságot föntartsa. –
Sibour abbé párisi érsekké lön. –

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem