FRANCZIAORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

FRANCZIAORSZÁG.
Legujabb. Junius 27-én Strasburgba érkezett telegraphi sürgöny szerint Parisban junius 27-kén 1/2 9-re teljes csend uralkodott, s minden a régi rendre tért vissza.
Junius 24-én este 1/2 10 többszöri felfüggesztés után az ülés ismét folytattatván, az elnök Senard jelenti, hogy st. Jaques városrészben a lázadás egészen elnyomatott. St. Marceau tovább tartotta magát, de Brea tábornok itt is széthányatta a torlaszokat s urává lőn az egész városrésznek. A l’Hotel de Ville” részen Duvier tábornok még nehezen boldogúl a lázadókkal, de mindinkább hátrálni kezdnek előtte. Lamorticičre pedig a St. Denis, St. Martin városrészeket teljesen megtisztitotta a lázadóktól, s csak a Fülöp Lajos nevü kórházba vonultak tartják még erősen magukat.
Jun. 25-én 9 óra d.e. A nemzetgyülési elnök Senard jelenti, hogy a Seine egész balpartja teljesen fel van szabaditva, s a l’Hotel de Ville, St. Denis, St. Martin, a St. Antoine külvárosok is részint megadták magukat, részint nehány óra mulva a törvényes rend mindenütt helyre lesz állitva.
Jun. 26. esti 9 óra. Az elnök jelenté, hogy a rend helyre van állitva, s a köztársaság szent ügye megmentve. Lamoricičre tábornoknak végre sikerült Duvivier seregével egyesülni, s a lázadás utóküzdelmei már csak a St. Antoine külvárosban folynak. A lázadók mindenütt megadták magukat, s csak ott állanak még ellent, hol csekélyebb katonai erővel küdzdenek. A győzelem sok s nemes áldozatba került. A nemzeti gyülés töb jeles tagja elesett, Bixio képviselő keményen megsebesíttetett; a derék Negrier tábornok meghalt; Carbonnel ezredes megsebesítetett hasonlóul Core tábornok. Több izben dicséré aa sorkatonaság s mindkét rendü nemzetőrség buzgalmát, s kitünő bátorságát a rend helyreállításában. A nemzeti gyülés több izben fölállott, s megéljenezé a nemzetőrség vitézségét. – A gyülés másnap reggeli 8 órára tétetett.
E nehéz napok alatt a nemzeti gyülés több határozatkat tőn, mellyeket a veszély, vagy más rendkivüli körülmények igényeltek. Igy Senard inditványára a ház 3 milliót szavazott a párisi szegény munkások osztálya fölsegélésére; s a segély pénzben s terményben fog lakonként kiosztatni. A jelen polgárháborúban özvegyen vagy árván maradt nők s gyermekek a köztársaság örökösivé határoztatnak. – Mindazok, kik fegyveres kézzel találtatnak, deportáltatnak; illyeknek tekintetnek a torlaszok rakásában meglepett kézművesek is. A jun. 23. s 27. között Párisban fizetendő váltók öt nappal meghosszabbittatnak.
A lázadóktól igen sok fegyver elszedetett, s nagy számmal befogatások történtek. A párisi nép tompa csenddel kiséré a befogottakat, s kevés részvétet mutatva irányokban, inkább az foglalhatja mit lesz teendő a nemzeti gyülés a lázadókkal. A nagyobb rész kézművesek, részint párisiak, részint a tartományokból nem rég betolultak. Három nő is befogatott, kik markotányosnénak öltözködve, mérgezett bort s pálinkát árulgattak a katonák között, minek következtében többen meghaltak ezek közül. – Az elesettek száma igen nagy, főleg a nemzetőrség sok veszteséget számit; a nép közüli elestek száma még nem tudatik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem