Világkereskedelmi hirek.

Teljes szövegű keresés

Világkereskedelmi hirek.
Berlin juniusban. A „Handelsarchiv” aprilisi füzetében következő jegyzetek vannak a Görögország, Mecklenburg, Norvegia és Svéczia közt kötött hajózási és kereskedelmi szerződésről: Görög- és Poroszország, Austria, Svéczia és Norvégia, Hannovera, az Egyházbirtok, Hamburg, Brema, és Eszakamerika közt léteznek kölcsönös szerződések és nyilatkozatok, mellyeknél fogva egymásnak kölcsönösen megigérték, hogy egymás lobogóit a vám és adók dolgában, hajótól szintugy mint hajó-tehertől, nemzetiként tekintik, szintugy közvetlen mint közvetett utaikon. Görögország és Belgium között ugyanaz van kikötve, azon megszoritással, hogy a kölcsönös egyenlőség a beszállási adóra nézve, csupán a közvetlen uton levő hajók terhéről szól.
Svéd- és Norvégországokban részint a kölcsönösségi frigyek, részint egyoldalu rendeletek következtében, a porosz, orosz, hamburgi, bremai, hannoverai, oldenburgi, belga, portugal, sardiniai, pápai, osztrák, török, braziliai, és az északamerikai, s Venezuela köztársasági hajó, a hajótól és terhétől járuló vámok és adókra nézve, mind közvetlen, mind pedig közvetett utaikon ollyan bánásnak örülhetnek mint a nemzetiek. Ugyan ez áll a dán hajókra nézve is azon megszoritással, hogy azokon chinai árukat a Jóreményfokán tul levő kikötőkből behozni tilos, és a sóbevitelt illetőleg nem részesülnek a nemzeti hajókkal egyenlő kedvezésekben, továbbá a britt hajókról azon szabály áll, hogy a nemzetiekkeli egyenlőség a beszállási adóra nézve csak a közvetlen utnál, közvetett utnál pedig csak europai terményekre terjesztetik ki, itt is azonban a sót, kendert, lent, olajt, magvakat, gabonát, 886bort, dohányt, száritott és besózott halakat és gyapjut kivéve. Mecklenburgnak Poroszországgal, Dániával, Angliával, Portugallal, Hannoverával és Austriával van kölcsönös szerződése, mellynélfogva a hajóktól s hajóterhektől szedetni szokott vámok, ugy a közvetett mint közvetlen utnál, a nemzetiekkel egyenlőn szedetnek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem