Mint kell a bőrt csávázni, mellyen a szőrt rajta akarjuk hagyni.

Teljes szövegű keresés

Mint kell a bőrt csávázni, mellyen a szőrt rajta akarjuk hagyni.
A bőrt, a mint az állatról levonatott, hüs tiszta vizbe kell tenni, hogy a rátapadt vér eltávoztassék. Ezután a bőr belső oldaláról vakarás által távolitják el a tisztalanságot, folyó vizben vagy szivattyu alatt megmossák, és végre kiteritik, hogy a viz róla lecsorogjon.
Ez alatt forró vizzeli leöntözés, vagy főzés által 12 pintnyi vizben 2 font timsó és 1/4 font konyhasó feloldatot kell csinálni. Mikor ezen feloldat a langyosságig meghült, a bőrt bele kell tenni, gyakran megforgatni, és nehány napig ezen folyadékban hagyni.
Gyakori kicsavarás által meg kell kisérteni, hogy a kicsavart helyen a bőr nem lesz e fejér, és ha az lesz, az azt mutatja, hogy a bőrt a csáva egészen átjárta. Ekkor a bőrt a timsófolyadékból kiveszik, a vizet róla lecsorgatják, és száradni szellős helyre felakasztják. Megszáradva a bőr kemény és merevény lesz. Hogy ezen keménység és merevénység elháritassék, a bőr beloldalát egy kis vizzel meg kell nedvesiteni, összehajtani, és éjszakára befedve szellős helyre tenni. Igy az egész bőr megszivosodik, és puha s hajlékony lesz. Hogy ezen állapotban megtartassék, a csávázó nyujtó rámáján kifeszitetik, és hogy beloldaláról minden piszok eltávoztassék, s egészen fehér legyen, simitó késsel megvakartatik. Ezen eljárás után megszáradván, a bőr kész a használatra.
Ha pedig a bőr az állat megölése után megszáradt, akkor a megtisztitás, kimosás és csávazás előtt vizben meg kell puhitni, olly mértékben, hogy az a meg nem száradt bőrhöz lehetőleg hasonló legyen. A mint ezen puhitás megtörtént, melly által a szőr egy része rendesen elvész, azután ki kell mosni, csávába tenni, s ugy bánni vele mint fölebb előadatott.
Ha egy ló, ökör, tehén, szarvas, átalában nagyobb állat bőrét kell kicsávázni, a bánásmód a fölebbi marad, a csávázási 1508műfolyam azonban köv. lesz. A megpuhitott, tisztára mosott és minden felesleges husos résztől megtisztitott bőrt, miután a vizet róla jól lecsorgatták, egy táblára gondosan kiteritik, és 10 rész timsó s 2 rész konyhasóbul készitett porral behintik. A behintésnél meg kell tartani, hogy a bőr-, fej-, hát- és fark-része vastagabban hintessék be timsó és sóporral mint oldal-része; mert ez utóbbi véknyabb levén mint az első, hasonló behintésnél a csáva már meg is járta, midőn a vastagabb részekbe a csáva még bele sem kapott.
A timsó és sóporral ekképen meghintetett bőrt ezután gondosan, s olly keményen mint lehet, összehajtják, ugy hogy szőrös oldala kifelé maradjon. A bőrt ez állapotban, befedve 5–6 napig szelős helyen hagyván, az ki lesz csávázva, és hogy egészen kész legyen a megszáradás után csak a fölebb előadott nedvesitési, kifeszitési és simitási eljárást kell megtartani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem