Az iparműkiállitási sorsjáték iránt.

Teljes szövegű keresés

Az iparműkiállitási sorsjáték iránt.
Kijelentettük, mikint az iparműkiállitási czikkelyekből sorsjátékot rendezendünk. Kijelentettük, mikint ez intézkedésünknek oka az, hogy a hazafiui indulatoktól buzgóbb s kivált iparos kezdeményeinket ügybarátilag pártfogoló közönségtől istápolást s anyagi elismerést igényeljünk azon iparosaink javára, kik iparműkiállitásunkat, nemzetünk ez egyik s jelenünkben legkorszerübb dicsőülési alkalmát, műveikkel ékesiték, gazdagiták s jelentősségre emelték, ha nem önmagoknak, erejök áldozatos megfeszitésével, netalán kárthozó bajt okoztak terhekül. Megmagyaráztuk azt is, miérthogy kell iparosainknál illy veszélyes megeröltetést föltennünk, sőt sokaknál legalább, bizonyosnak, valának tartanunk. A mi industriánknak tudni illik még nem gazdag, roppant tőkék képezik alapját, nem pénz az ereje, mellyet majd csak korosabb, fejlettebb állapotában fog önmaga gyümölcsözni magának további diszletűl. Industriánknak, mint most fejletlen korban, többnyire a levés első rebbenésein valamivel alig tul van, önmagából kell táplálkoznia, csak férfiainak szakadatlan 1284munkássága, és sebes, biztos kelendőség ápolhatják. Azok tehát, kik a mindennapi forgalom piaczi szükségein felül emelkednek, s képességet akarnak tanusitani arról, hogy kedvező forgalmi viszonyok között mivel szolgálhatnák remekebbül a kivánatokat, azok merészen vállalkoztak, s merényöket csak akkor nem lesz okuk megbánni, ha mit ők hosszasabb időben, feszitettebb szorgalomban, s a műhelyből kivett forgalmi öszvegekben játékra tettenek, azt a köz, némileg áldozatra is kész, méltánylás megtériti.
A t. cz. közönségnek illy elismerő indulatában bizván: a sorsjáték némelly nyereményeinek megrendelésével inditottuk meg lépéseinket. Előlegesen is biztositani volt szándékunk mindenkit, ki vállalatunkat elősegélendi, hogy leszen méltó tárgya vágyainak, leszen nyeremény egynehány, melly megérdemli, hogy érdek tekintetéből is pártoltassék a sorsjáték. Azután módot akartunk nyujtani egy két iparosnak, miszerint előleges megrendelés következtében olly készitményeket állitson ki, minőket az eladás bizonyossága nélkül, senki sem fogott előállitani.
Igy készitetett meg a háló terem, igy a dohányzó terem, igy, nagy részben a fegyvertár.
Mint legutóbbi közleményünkben olvashatni, a háló terem ugy mint kiállitottan szemlélhető volt, noha mi csak 4000 pft értékét igértük, 5000 ftba került. A dohányzó terem, mint megrendeltük, 1000 pftunkba van. A fegyvertár Kirner és győri Müller József műhelyeikből szinte 1000 pftnyi értékben már öszve van szerkesztve.
Meg vannak továbbá véve: Ernst Frigyesnek fémmel kirakott asztala350 pfton
Gönczy Mihálynak diszasztala150 pfton
Sterbernek 8 napig járó, ingás órájá.200 pfton
Selyemszövetek.500 pfton
Gyapotszövetek400 pfton
Császár asztalosnak tükörasztala150 pfton
S még némelly 2030 ftos értékü apróbb czikkelyek.
Ki vannak még jelölve több, öszvesen 6000 pftnál magasabb értékü czikkelyek, de mik csak azon esetre fognak meg is vétetni s a nyeremények közé soroztatni, ha a tisztelt közönség sorsjegyeinket nagyobb élénkséggel fogja kelendőkké tenni.
Lesznek pedig sorsjegyeink még a jövő hónapban is kaphatók, mert jóllehet ugy gondolkodánk, hogy a huzást october első napjaiban fogjuk eszközölni, mivel még is többek kivánsága az volt, s valóban ajánlatosnak is igérkezik, hogy országosabb közönség jelenlétében történjék a huzás, s mivel a vidéken forgó sorsjegyekért a pénz, vagy magok az el nem kelendő jegyek a novemberi vásár alkalmaival legkönnyebben fognak felhozathatni: ennél fogva ugy határoztuk, hogy a folyó évi novemberi pesti vásár valamellyik alkalmas napján fog az iparműükiállitási sorsjáték huzása megtétni.
Addig tehát legyenek ügybarátink a vidékeken szivesek jegyeinket a közönségnek ajánlani, a beváltandó pénzt koronkint és biztos alkalmakkal fölküldeni, bennünket pedig értesiteni, hogy buzgólkodásuk eredményeül mennyi öszvegre 1285számithatunk, miszerint a kijelölt nyeremények megvétele iránt egész biztossággal intézkedhessünk. Az el nem kelt jegyeket a vásáros alkalmakkal várandjuk teljesen, hiány nélkül. Pesten, sept. 23. 1846.
Csanády, jegyző.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem