Nézzünk szét.

Teljes szövegű keresés

Nézzünk szét.
Iparstatisticai rövid adatkák. Előttünk fekszik ns Krasznamegyének földabrosza. Látjuk belőle, hogy Krasznában következő iparköri intézetek vannak:
Hármaspatakon: üveg-gyár.
Magyarpatakon, Kalinban: szalajfőzés.
Csehiben, Zoványibányán, Somlyón, Varsolczon, Jázon: gyógyfördők.
Mind ezen helyeknél külön jegyek használtatnak az illető iparág kifejezéseül. Az üveggyár egy pohárral van jelentve. A szalajfőzést egy hordó jelzi. A gyógyfördőre egy kádról ismerünk. Igen czélszerü igy könnyiteni a haza iparstatisticai átnézetét. – Készitője e kis földabrosznak Andrássy, a megye mérnöke.
Zágrábban kártyagyár van, melly Báck Józsefé. Ajánlkozik közönséges, középszerü és legfinomabb aczélmetszetü játlapokkal szolgálni.
Dunai gőzhajózás. Győri hirek szerint a győri dunagőzhajózási társaság 3400 részvényesnek jelenlétében megalakult. – Választmányt nevezett ki, melly az ügyvitellel meg van bizva. – Itt Pesten szinte meginditatott egy gőzhajózási társaság megalakitásának eszméje. Az inditványozók most egyesülést terveznek 1237a győri társasággal. Ohajtjuk. Egyesült erő többet tehet. S kereskedésünk érdeke, a forgalom élénksége s élénkitése sokat igényelnek. A bécsi gőzhajózás szolgálatai ki nem elégitők. Győrből közöltetik, mikint Apatinból 41 nap alatt érkezett Győrbe 1 bál kender. Ez csigajárat, mig a kereskedésnek szárnyak kellenek. – Ugyan Győrből közöltetik, hogy a,Donau’ gőzhajó, mellyet a bécsi társaság most Pest és Győr között utaztat, első menetében esti 9 órakor, – másodizben már 11-kor, harmadszorra reggeli 3 órakor, negyedik utjában, reggeli 5 órakor érkezett meg Győrbe. Ez igen kellemes járás-kelés olly szállitásnál, melly nagy részint személyekre van számitva.
Örsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem