Nézzünk szét.

Teljes szövegű keresés

Nézzünk szét.
A Jankováczon tavaly keletkezett selyembogár-tenyésztő egyesület művéül tekinthetni, hagy számos lakosok között kedvező sikerrel tétettek kisérletek, s kik az érdekes iparág iránt hajlammal és kedvvel viseltetnek jövedelmes üzletnek néznek elébe. Ha elgondoljuk mennyire éghajlatunkhoz való és gazdálkodásunkba mennyire beillő iparág a selyemtenyésztés, legszebb reményekkel várjuk el az örömet, mellyet a jankoácziak szerencsés üzletén fogunk érezni.
Pápáról dicsérő szózatok érkeznek az ujdon épitett zsidó-imaház felől,s kecsegtető reményeket kifejezők arról, hogy a főrabbi-választás a közönségesen ismért, s nemcsak felekezet irányában, hanem közvetve a nemzetiség érdekében is szép érdemeket szerzett tiszt. Löw Leopold urra esett. Ettől várják ott töbhek között az iskolaügynek is felvirágzását; s hiszem, nem fogunk csalódni reményükben.
Bonaparte Lajos (st. leui gróf, hollandi volt-király) a most Londonban tartozkudó Napoleon Lajos hg. gutaütés következtében élte 68 évében megholt, és igy már Napoleon testvéri közűl csak Montfort hg westphali volt király él, Florenczben.
Derék szobrászunk Ferenczy a mult hó 29-kén vált meg budai házától, mellyet művészete czéljai szerint épitetett. – Borzasztóan szomoritó! hogy nálunk kiknek multunkban van minden dicsőségünk, ha még is illet bennünket valami, épen multunk emlékeivel, s ezek örökitésével semmit sem gondolunk! Ne felejtsük el, hogy a melly nemzet multját nem tiszteli, az gyermek – s gyermekkel nem sokat szoktak gondolni. A magasabb müvészetek uralma, a jobblét eredménye. gondoskodjunk erről, s ha minmagunkon segitünk, isten is segit bennünket!
Aranynyomatu musselin. Azon sok eszközlés között, mellyet 1845-ben az iparmüvészet tett, megemlitendő a musselin aranynyal nyomása, mellyet Valé és társa Manchesterben galvani eljárással eszközöl s rá oványt kapott. Az aranynyomás ezen uj rendszerének, ugy látszik, azon sors jut, hogy a sokkal költségesebb arany s ezüsthimzést a függönyök s egyéb szőnyegzéseknél pótolja. A rajzolatok izletesek s egyszersmind egyszerüek. Ezen aranynyomás fénye a mosás által inkább növekszik mint kevesbedik.
Az antik szobrok zöldszinének utánzása. Ezt uj bronz vagy rézműveknél könnyen eszközölhetni az által, hogy az ember 1 rést hugyagot (Salmiak), 3 rész porrá tört borkőt, és 3 rész konyhasót 12 rész forró vizben felolvaszt, 8 rész salétromsavas réz-éleg-oldatot hozzá ad, és azzal az uj tárgyakat egy vagy több izben bemázolja. A nagyobb mennyiségü konyhasó sárgásra, kisebb mennyiségü kékesre változtatja a szint.
A kávé mosás általi javitása. Több helyen a kávé javitása a nyers bab langyos vizzel megmosása, és azutáni száritása által eszközöltetik. A kávé ez által izletesb lesz, és 1 latnak annyi ereje van, mint 1 1/2 latnak mosatlan. Igy szinte igen jónak találják több darabra metszett rozskenyeret a kávéval megpörkölni. A kenyér az illatos részt magához vonja, és növeli a pörkölt kávé jó izét és mennyiségét, mellyel aztán összeörletik.
A lotteriát illetőleg a stajerországi RR. f. e. apr. 25-kén tartott ülésökben egyhangulag elhatározták, miszerint ő felsége az ország lakosai nagy részére, különösen az alsó néposztályra mind társadalmi, mind erkölcsi tekintetben szerfelett veszedelmes számlotteria, és átalában minden az országban még fenálló lotteria azonnali eltörlése végett a legalázatosabban megkéretik.
Beyse sezrint a számlotteria 90 számából kitelik 4005 ambo, 117,480 terno, 2,555,190 quaterno és 5,461,512 quinterno. Ha az ember 12 számot választ, és az abból kitelő ambót, ternót stb. mind megteszi, a lehetőség, hogy egy ambot nyer, ugy áll mint 44:267, a ternora nézve mint 5:267, a quaternora nézve mint 5:5162, és a quinternora mint 2:110.983-hoz. 1205E roppant aránytalanság mindenkit eltartóztathatna a játéktól, vagy ha már játszanak, mind két félnek egyenlő koczkával kellene játszani.
Nemzeti nyelvünk becse. Óvárról hirdettetik, hogy az ottani gazdasági intézetben német nyelven megy az oktatás, azoknak számára azonban, kik németül nem tudnak, az ismétlési órákban az assistensek magyar előadást is tartandanak. – Igazán sokra vittük már! Pótlék-órákban, kis mesterek már magyarul is beszélhetnek. Éljen a nemzeti nyelv tisztelete!
Örvendetes, de azért némileg kétséges ujság. A károlvárosi hirlap igy ir: Néhány hét előtt a bánsági köszénbánya igazgatóság egy férfiut küldött a magyarországi bányahelyekre a végett, hogy bányászokat toborzjon. A siker nem volt csekély. Az illető bányahatóságoknak tilalommal kelle közbelépni nehogy az alsó magyarországi bányászat nagyon is sokat veszitsen különben is kevés erejéből. – Kétséges előttünk a dolog, mert nem olly régen volt, midőn mint gondoljuk, Csehországból érkezett bányásznépet láttunk, számos kocsikon Pesten átvonulni. De ha való a hir, ugy örvendünk neki. Hazánk népessége az, mellynek a telepedés reményeit kell átadnunk. Szász atyánkfiai tanulhatnak e példáról. –
Az Iparműkiállitás süveglés egyik collegánk referensét megrovásra fakasztá azok ellen, kik a szöveteket és gyártmányokat az egymást nem ismerő látogatók előtt, kalap levétellel tisztelni parancsolván „az udvariasságnak e nevetséges nyilatkozatát megkivánják.” – E megrovás méltatlan. -x Mi magunk is meglátogatók a kiállitást nem egyszer, s mint rendszerető emberek, tudomást szereztünk magunknak a nyomtatott s kifüggesztett kérelmek iránt, de azokban valamint semmi követelő hangot nem találtunk: ugy nem emlékezünk semmiképen, hogy akár a kiállitásban kifüggesztett kérelmekben, akár a hirlapi, s fali hirdetményekben olvastuk volna, hogy a kiállitási rendezőség kalap-levételt követelt, parancsolt vagy csak kért volna is. Igazunkra mondjuk, illyet nem olvastunk. Kalapunkat mind a mellett levettük mindig a teremekben, mert a látogató közönség férfiait mind levett kalapokkal láttuk. „Személyes tetszés és közvélemény” uralkodik e részben, ugy látszik, a kiállitási közönség között, s mi ennek szivesen hódolunk, a rendezőséget pedig megróni eszünkbe sem jutott. Hogy a pálczák stb. letétetni kéretnek, azaz iparműkiállitásban szintolly természetes, minta műegyesületnél sem rótta meg Ref. ur. –
Örsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem