Nehány szó a veszprémi takarékpénztárról.

Teljes szövegű keresés

Nehány szó a veszprémi takarékpénztárról.
Veszprém m.várusban 1846. év jan. 1-én háromszáz, ötven pftos részvényekre egy takarékpénztár alakult, olly szerencsés eredvénynyel, hogy jelenleg a betétel mintegy 100,000 pengő forint, a kiadás ugyan annyi, és igy az összes pénzforgalom 200,000 p. ft.
E takarékpénztár, mint nem tisztán kereskedői társaság alapszabályit a helytartó tanácsnak jóváhagyás végett 1196bemutatta azon reménynyel, hogy azok, mint szorosan a törvény szelleméhez alkalmazottak, minél előbb jóvá fognak hagyatni, ez azonban nem történt, mert a helytartó tanács egy legujabban, költ intézvény által oda utasitja az egyletet, hogy legfelsőbb helyen a takarékpénztárakra megállapitott elv szerint részvényest 100 pftra, és igy alaptőkéjét 30,000 pftra emelje, és csak ennek megtörténte után fognak az ujabban felküldendő szabályok hitelesittetni.
Az 1840. 18 törv. cz. 3. fejezete körülményesen rendelkezik a részvénytársulatokról, abban a részvény-társaságok alakitására a legnagyobb szabadság engedtetik és a részvénytőke mennyisége semmi határozott öszveghez kötve nincs.
Azon törvényes megkivántatóságnak, hogy az alapszabályok a helytartó tanácshoz bemutattassanak, más értelme nem lehet, mint annak akadályoztatása, hogy törvényellenes czélok kivitelére társaságok ne alakulhassanak.
Midőn tehát egy általános elv szerint kényszerittetnek alakulni a részvény-társaságok, akkor az 1840. 18. törv. cz. megsemmittetik.
Most vitázunk e kellemetlen intézvény felett, igen csekély rész azt, mint törvény ellenest, nem akarja elfogadni, a nagyobb rész azonban ugy gondolkodik: hogy ha elfogadjuk, hitelünk erősbülni fog, mert a 30,000 egyszerre befizetendő tőke nagyobb garantiát nyujt, és a közönség pénzét biztosabban adja a pénztár kezelésére, bár erre azt felelhetni: hogy illy takarékpénztároknál a hitel nem annyira az alaptőke mennyiségében, mint az egylet moralis jellemében fekszik, mert midőn a pénzforgalom már is 200,000 pft., és napokint nő, akkor a 30,000 tőke szinte nem elegendő garantia, mert ha csalni akar a társaság, ugy ekkor is nyereséggel csalhat.
Nagyobb indok az, hogy ha elfogadjuk, alapszabályink jóvá fognak hagyatni, és kinyomathatjuk, melly reánk nézve nagy előny, mert közlekedésünket, ha biztos sükert akarunk, kis városunk határin kivül is kell terjesztenünk, a közönségnek tehát kezébe kell adni szabályukat, hogy czélunkról és kezelésünk minőségéről tudomást szerezhessen.
Továbbá az elfogadás által azzal is nyerünk, hogy felülfizetett pénzünk czélszerü kezelés mellett legalább 12 pct. fog jövedelmezni.
Ezekhez egy igen félénk részvényes még azt adta, hogy ha nem engedelmeskedünk, talán mint nem törvényes társaság feloszlatásunk tétetik kötelességünkké, ez aggodalom azonban nem fog teljesülni, – mert mi engedelmeskedni akarunk.
Mielőtt az intézvény megérkezett, részvényeink 70– 75 pfton keltek, midőn megérkezett, egyszerre 3035re szálltak le, most azonban az első ijedség megszüntével ismét 65 pftra, és igy a valódi értéken felül 40 pftal emelkedtek, valóban illy rövid időre elég agio.
Alapszabályink e honban létező hasonló társaságokéból szerkesztettek öszve, és jelenleg a tapasztalás után ujabban kidolgoztattak, elég czélszerüek, a kezelés pontos lelkismeretességgel vitetik, bátrak vagyunk a közönség figyelmébe ajánlani ez intézetet.
Ferenczy János.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem