Az asphalt használatáról.

Teljes szövegű keresés

Az asphalt használatáról.
Venetia adriai asphalt-művének Graeczben raktár álállitatván fel, ez alkalmat ád arra, hogy az asphalt használatáról némellyeket közöljék, mi által ezen fontos épitő anyagot 1198isméretesebbé tegyem, s igy ennek elterjesztését előmozditsam.
Az asphalt leginkább használtatik:
1) A járdák, udvarok, raktárak s istállók kirakására.
2) A nedves kőfal bevonására, hogy az által szárazzá tétessék.
3) Házfedelekre, hol igen csekély hajlási szeglet szükséges, mert 2 ujjnyi esés ölönként többnyire elegendő. Az asphalt és földi szurok ára most olly annyira alá szállott, miként a nélkül hogy az anyaggal fösvénykedni kellene, elfogadható áron becsületes munkát lehet kiállitani. A költség-kiszámitást egy félvonalnyi vastagságra, s a felhasználandó épitési anyag legutolsó latjaig feltenni nem lehet; ellenben a tapasztalás tanitja, hogy jó munkáért egy huszassal inkább többet fizessünk, mint egy huszast megtakaritani akarván rosz munkát kapjunk, melly gyakran ingyen is még igen drága.
Egy négyszegöl asphalt-burkolat, mellyen szekérrel nem járnak, mint a járdákon, udvarokon s istállókban, körülbelül egy font asphalt-gyantát, s egy font homokot kiván, ugy hogy ez mintegy két fontot nyomjon. Egy négyszeg öl asphalt-burkolat, az utczákon, de a hol nehéz terhes szekerekkel nem járnak, két annyi sulyu anyagot kiván. Egy négyszegöl uti burkolatra minden nemü szekér alá 3 annyi anyag szükséges, t. i. 3 font asphalt-gyanta és 3 font homok. –
De minthogy ezen utolsó burkoláshoz még a kellőleg szilárd alapzat költségei is jőnek, ennélfogva ezen használási mód gazdasági tekintetből csak kevés esetben ajánlható, és csak ott lehetne hasznos, hol az ember más czélt is köt öszve vele, t. i. folyóvizeni hidakon, mellyeket az eső ellen meg akarunk oltalmazni, hogy a hid anyagszere ne szenvedjen, és az ott átmenő terhes szekerek zakkanásaitól ne rázkódtassék. – Két olly körülmény, melly átalában elég fontos lehetne, hogy az illy erős földszurok burkolatra kiadott több költséget ne csak igazolja, hanem még kívánatossá is tegye.
A burkolások ezen különböző nemei mellett a kőfalaknak asphaltali bevonása legtöbb figyelmet érdemel; minden földszinti falaknak, mellyek az utczáknál alább esnek, kivül s belől asphalttal be kellene vonatniok, hogy szárazokká tétessenek. Uj épületeknél, hol a földszinti szobák rendszerint bebótolvák, a falakat mindjárt legalább belölről be kellene asphalttal vonni, hogy a salétrom-képződés meg ne kezdődhessék, s hogy ezen helyek azonnal használtathassanak. – A költség olly csekély, hogy az a nyert haszonnal arányba téve csak nem semmi figyelmet sem érdemel, mivel az illy száraz helyeken, áru-kelmék, butorok, fehérneműk, s étszerek sokkal jobban eltartathatnak, mint nedves helyeken, azt nem is emlitvén, hogy a lakók sokkal egészségesbek, mint akkor ha a falak asphalttal bevonva nem lennének.
Ezen fal-bevonáson kivül használtatik még az asphalt házfedelekre, mellyek olly tartósan semmi anyagból nem készíthetők; a tulajdonképeni előny abból áll, hogy a pad helyett, melly falai ferde állása miatt, csak harmadrészben használható, még egy emelet épitetik, t.i. 7 láb magasra, s erre jő a padlat-ászok (Tippelboden) a mire azután tudvalévő tégla burkolat tételik, mellyet asphalttal bevonnak, 1199mi által a ház még is alacsonyabb marad, mintha szokott tetővel fedve volna, s e mellett a lapos fedellel 2/3-addal több hézag és függőleges oldalu szoba nyeretik, mint a ferde szegletü mü alap. A kémények semmi nehézséget nem tesznek, s az eső-viz a középfelé az aláhelyezett viztartóba levezetethetik, honnan a különböző emeletekre vitethető.
Világos hogy az épitőmesternek már kezdetben ezen szerkezetre tekintettel kell lenni, hogy az asphalt-fedél olcsó és czélszerü legyen; hogy ha a terv következetesen, s helyesen van elkészitve, az illy ház mind szépség, mind csinosság tekintetében a régi mód szerint épitett házak felett áll. –
Az asphalt-fedelet körül lehet vas rekeszszel venni, hogy arról valaki le ne essék, vagy lehet más czélra is forditani.
Gyári épületek fedelezetei, hol csak arra néznek, hogy a tág helyek eső ellen fedve legyenek, s lehető olcsón kiállittassanak, Sell tanár módja szerint asphalttal a legjutányosabban kiállithatók.
Az asphalt minden használata ezen 3 osztály alá esik, miknek névszerinti előszámlálása itt hosszura terjedne; mellyet az asphalt munkára vállalkozók a hely szinén kikutathatnak, mivel gyakran a helyzet olly módositást kiván, mellyet előre meghatározni nem lehet.
Végre megjegyeztetik még, hogy jó munkát csak természetes asphalttal lehet tenni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem