Nézzünk szét

Teljes szövegű keresés

Nézzünk szét
Gyapot-szövet-kivitel Angolhonból.
A Manchester Guardian Anglia gyapotszövet-kivitelének lajstromát közli 1820-tól 1845-ig, hogy megmutassa, minő gyarapodásnak örvendhetett ez iparág a kivitelre nézve; kiviláglik pedig belőle, hogy 1820-ban vitt ki 250, 956, 541, yards’ot, 1845-ben ellenben már 1091, 686, 069-et. Az öszveg tehát négyszereztetett, de nem ugy az érték, melly ha 1820-ban yard-kint középszámmal tett 1 schillinget, 1845-ben csak 4 pencére, vagy is 1/3 részére rugott.
Egy yard imperial = 3 Foots, 1 Foot = 12 Inches, és 100 Foots = 90 bécsi láb.
A czukor jövendő ára Angliában.
Ha tekintetbe vétetik, mennyi ideig terhelte Anglia magasabb vámmal a keletindiai czukrot, daczára a hosszabb, tehát költségesebb fuvarnak, s még 1838-ig a keletindiai rumot, mind a mellett hogy már hoszszabb idő óta a vám egyenlővé tétetett, csak hogy a nyugotindiai 1046gyarmatok védessenek, még is sulyosabb adóval terhelte, önkint felötlik, hogy vagy a keletindiai gyarmatoknak tönkre kellett volna jutni, vagy ha e mostoha bánás mellett megállottak, az ottani czukorelőállitási költségeknek sokkal csekélyebbeknek kellett lenni. Egy angol lap „The Merchant” szerint, ez utósó eset fordul elő, mert Keletindiában Pulo-Pinangban egy mázsa czukor chinai munkások segedelmével előállitva mázsánkint csak 10 shillingbe (= 5 pfr.) kerül, s Angliába szállitását, meg minden költségeket, nem különben a követelt kereskedelmi hasznot öszveszámitva, Angliában 23 shillingért kapható, mig a czukor mostani ára Angliában, a vámot nem számitva, körül-belől 34 shilling. Hogy ha már a pulo-pinangi eddiglen csekély mennyiségü czukor ma még nem is nagy nyomatéku az angol piaczon, mind a mellett igen valószinű, hogy idővel a czukor-árt fokonkint leszállitandja, s a nyugotindiai gyarmatokba befektetett tőkéket mind inkább tönkre teendi.
A magyar kereskedésnek ismét uj vetélytársa készül lenni.
Az „Eisenbahn-Zeitung” ezidei jul. 5. száma következendő hirt hoz:
„Egy az alsó dunai kereskedelmi működésre tervezett németalföldi (hollaendische) kereskedelmi társaság valósággal életbe lépni készül. A Lajos-csatorna elkészülte következtében azon vannak a német alföldiek (hallod magyar alföldi!) hogy gyarmati áruikat, a már egészen megnyilt, s olly kedvező vizi ut által nemcsak Bécsbe s Magyarországba, de még az alsó dunai tartományokba is szállithassák. E czélra már több hajó utnak indult, több pedig rakodik s készül, és ha az első vállatok kedvezően ütnek ki, ezen kereskedés idővel bizonyosan nagy gyarapodásnak fog örvendhetni.”
Csücsülj csak tehát édes magyarom és aludjál, maholnap nemcsak Triest lesz kikötőd, hanem a távol Amsterdam is, és Rotterdam, mig apáid bűnét azon legsulyosabbal tetézed, hogy Fiumét elhanyagolod. Majd ha felocsulsz és szétnézsz, és kikötőt keressz, oda utasitnak; s ha piaczot keressz, mert hiszen magad csak meg nem emésztheted mind e mid terem, azt mondják: nincs, már azt mind más foglalta el. – Igazán rátok illik majd ama felirás elmés magyarázata: quae sursum sunt quaerite, azaz: oda fen kereskedjetek, ha kell valami, ezt itt már mind mi foglaltuk el.
Takarékpénztárak Angliában.
1844-dik év nov. 20-ik napján volt az europai britt birodalomban 577 takarékpénztár, és pedig 504 Angliában és Skotiában, 73 pedig Irlandban. A betett tőke kamattal együtt 29;504,864 font sterlingre rugott. – 1844-dik évi nov. 20-ik óta 12 uj takarékpénztár alakult, mellyből 9 Angliában, 2 Skótiában, s 1 Izlandban. – Anglia 15,071,602 lélekkel számlál betevőt (Deponenten) 832,290-t, a betétel tesz pedig 25,112,865 font sterlinget. – Skótiában 2,628,957 lélekkel 69,824 betevőt, s 1,043,183 font sterl. betételt. – Walesben 911,321 lakossal 18,690 betevőt, és 599,796 font sterl. betételt. – Végtére Irlandban 8,175,124 lakossal 91,243 betevőt, 2,749,017 font sterl. betétellel. A hol keresetmód van, ott a megtakaritási hajlam nem aluszik.
Ujfundland területének folytonos emelkedése.
A newfoundland Timesben e következendő nevezetesség közöltetik: „Érdekes tény gyanánt szolgál, hogy a Conception Bay’t környező egész vidék az oczeánból olly gyorsasággal emelkedik, miszerint bizvást állithatni, hogy a legjobb kikötőknek nagy száma nem igen távol időben egészen haszonvehetlen leend. – Ha melly nép szereti hazáját – könnyű annak ezt emelni! – Istenem mikor szereti már egyszer a magyar jobban hazáját, mint a hiuságának való zömjenezést! Mikor szereti jobban a haza jövőjét, mint saját mai napját!?
Vászon nyolcznap alatti fehéritése.
A mint a takács előhozza a vásznat, meleg vizben kell megmosni, hogy sodrossága elmenjen, azután bikkfa hamuból, retekgyökérből és barna szappanból készitett erős lugba tenni. Néhány óráig a lugban állván napfénynél ki kell gyepre teriteni, folyóvizzel meglocsolni olly helyen méritvén, hol égerfa nem nő, ezután még 12 izben a mondott ideig lugba tevén a vászon megkapja a kellő fehérséget, a nélkül hogy az ártalmas páczoló szerek által megviseltetnék. –

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem