Hirdetmény az iparműkiállitási sorsjátékról*

Teljes szövegű keresés

Hirdetmény az iparműkiállitási sorsjátékról*
Az országos iparműkiállitást, mint a t. közönségnek már is tudtával van, az Iparegyesület ő fenségévek az ország Nádorának honi iparunk iránt ezuttal is tanusitott nagy lelkü pártfogásából a nemzeti Museumban rendezendi, s augustus hónap elejével megnyitandja Szerk.
Iparköri vállalkozóink, gyárnokok, mesteremberek s egyéb művesek, mint reméljük, s több már beérkezett jelentkezésekből tudjuk, ez idei iparműkiállitásunkon olly tükrözetét adandják hazai műiparunknak, melly a nemzet fogalmát országunk iparos képességeinek fejledéséről az örvendetes, sőt büszkitő öntudat fokára emelendi. Ezt eszközölhetni; törekvésünk most, s örömünk lesz majd. Azonban, őszintén kell bevallanunk, hogy kiállitásunk nagyobbszerűsége iránti reményeink aggodalommal is bántanak iparosaink tekintetében. Műparunkra elszegényedett országunk tetemesebb tőkék örökségét vagy csak előlegező segedelmeit sem juttathatá, sőt inkább anyagi jóllétének fejlődését nagy részint a műipartól, mint egyik hathatós tényezőtől, az ország maga várja; – némelly állapotaink rendezetlensége továbbá akadály volt, miért hogy műiparunk külföldön sem nyerhete nagyobb segély-kölcsönöket, az idő végre, melly a kitartó szorgalmat nagy eredmények sikerével áldja meg, még sokkal rövidebb iparközi kezdeményeink átalánosabb megindulása óta, semhogy amaz áldásból a gazdagság ezreit meg tökésithette volna iparosztályunk. Ez a most előszámlált körülmények következtében, bár a legtöbbnyire külföldön gyarapitott vagy egyenesen onnan hozott műértelemben, képességekben és munkás törekvésekben gazdag, mégis az anyagiakban szegény, erőtlen jobbadán. S pedig annyira, miszerint ha félnünk kell, hogy sok gyáraink és műhelyeink munkássága ezuttal is képviseletlen marad kiállitásunkon ez aggodalmunk épen e szegénységen alapszik, melly műnökeinket valóban megakadályozhatja, hogy saját hirhedésökért s országos industriánk becsületére valamit kiállithassanak.
Az Iparműkiállitás ugyan is országos ünnepe levén az iparosságnak, ki vehetné rosz néven, ha az iparos olly készitménynyel hajlandó benne részt venni csak, melly kedvező mutatója 901legyen műértelme, ügyességge s műképességének, holott egyébiránt a kiállitásnak egyik rendeltetése ugy tükröztetni elő a munkásságot, mint az a mindennapi forgalmat szolgálja. De a legtöbb iparágaknál költségbe és időbe kerül a jelentékenyebb készitmény, mire kezdő gyárainknak, szegényebb mühelyeinknek vagy épen nincs, vagy csak ugy van tehetség- és képességök, ha a kenyéradó mindennapi munkát félbehagyják. Ez már áldozat, melly az által, hogy a kiállitott készitmény hosszasabb ideig levén kihelyezve, a rátett kiadásokat soká fordithatja meg, még tetemesbül; az által pedig, mert a készitmény nem piaczi czikkely s értéke tán magasabb, s igy el sem adható, könnyen romlasztóvá lesz. Illy áldozatukat csak a kifejlett, magasra emelkedett s gazdagodott ipartól várhatni, a miénktől remélleni méltatlanság s körülményeink nem ísmerésének tanusága volna.
Azért igazgató választmányunk elhatározá a hazafiui indulatu közönség olly istápolását venni igénybe, melly legalább egy két iparvállalkozóra nézve a kiállitás áldozatát enyhitse, vagy épen kiegyenlitse. Mint 1843-ban, a 2-dik országos iparműkiállitás alkalmával, mint taval a Védegylet által kelesztett munkásság ujabb készitményeinek kitételénél: ugy most is iparműkiállitási sorsjátékot rendezett, mellyben részt venni hazafiui bizodalommal hijja meg ezennel a tisztelt közönséget.
E sorsjáték a szerint, mint a sors jegyek nagyobb kisebb kelendőségével tetemesebb vagy csekélyebb leszen az alkalmazható pénzerő, több vagy kevesebb nyereményekkel, nagyobb vagy kisebb értékkel fog kinálkozni.
Szándékoznék igazgató választmányunk legalább 554 nyereményben 20,000 pftra emelni a kijátszandó értéket, következő fölosztással:
Az 1-ső nyereményértéke leend pengőben4000 ft
2-dik nyereményértéke leend pengőben2000
3-dik nyereményértéke leend pengőben1000
4-dik nyereményismét1000
5-dik neremény 800
6-dik nyeremény500
7-dik nyremény400
8-dik nyeremény300
9-dik nyremény200
Ezentúl lenne
5 nyeremény100 ftos 500 ft
10 nyeremény50 ftos500
50 nyeremény40 ftos2000
200 nyeremény20 ftos4000
280 nyeremény10 ftos2800
554 nyeremény20000 pft-
nyi öszves értékkel. – A sorsjáték e szerint az értéktelen apróságokat számüzendi köréből, s minden, ki szerencséjétől kedvező mosolyt nyerend, betételét 10-szeres értékben veendi vissza legalább.
Mint mondók azonban, a sorsjáték illy gazdagsága csak akkor leend lehetséges, ha a sorsjegyek megvételével a tisztelt közönség élénk és valóban istápoló részvétet tanusitand iparügyünk, e ennek vállalkozói iránt. Ha kevesebb 902jegy adathatik el, mint mennyi a fölebb kitüzött értékü nyereményeknek megvásárlását megengedi, a szerencse játéka is korlátoltabb mezőre fog szoritatni.
Mind a mellett, hogy egy részről iparosainknak is lehetség adassék kitünőbb, s a mindennapi forgalom által igénybe nem vett készitményekkel tanusithatni képességeiket, hogy más részről a tisztelt közönség is minden esetre biztosittassék egy két jelentékenyebb nyereményről: igazgató választmányunk oda utasitá az alólirott bizottmányt, hogy a 4000 ftos, mind a két 1000 ftos, és 800 ftos nyeremények előleges megrendelés utján szereztessenek be.
E meghagyás következtében alólirott bizottmánynak legjelesebb iparüzőinkkel volt szerencséje alkura lépni az illető nyeremények kiállitása iránt.
Az 1-ső 4000 pftos nyeremény álland egy tökélyesen kikészitett hölgyi alvószobából, annak minden butorkellékeit, ágyi készületeit, toilett-asztali szükségeit, világitási szereit ide számlálva. A butorok s ágymenyezet kelméje a legnehezebb lampasz selyemszövet leszen Valero Antal urnak nagyszerü s országosan ismert selyemgyárából. Az asztalos munkát mahagoni fából, képfaragó diszmunkával ifj. Szabó József, budai asztalos mesternek, már is dicséretesen elhirhedett műhelye állitandja ki. A kárpitos munkát Wiener Jakab, pesti kárpitos, az 1843-diki iparműkiállitásunk egyik koszorusa készitendi el. – A világitó szereket Morgenthaler János, ezüst emlékpénzzel jutalmazott bádogosunk adandja. Tükröt Benkert Antal üveges mesterünk igérte. stb. stb.
Az egyik 1000 ftos nyeremény egy fegyvertár leszen, mellynek egyes fegyverdarabjait Pesten Kierner József, Nagyszombatban Berger Antal, Győrött Müller fegyverművesek készitik.
A másik 1000 ftos nyereményt, egy dohányzó teremet, Pozsonban Überpacher asztalos és Förster kárpitos állitandják elő.
Az utolsó megrendelt nyeremény thee-készület leszen, mellynek porcellainjét herendi Fischer Móricz gyára égeti, szövetkészületét pedig győri Wiethner Patricz műtakács fogja szolgáltatni.
A többi nyeremények az iparműkiállitási czikkelyekből fognak választatni.
Meg vagyunk győződve, hogy az iparos firmák, miket szerencsénk volt megnevezni, elegendő biztositékot fognak nyujtani arról, hogy a sorsjáték nyereményei a kiállitás tökélyére nézve semmi kivánni-valót föl nem hagyandnak, valamint megvagyunk győződve arról is, hogy már csak az előre megrendelt nyeremények értéle is elegendő tanuságul szolgálhat arra, miképen a tisztelt közönségnek hőn ohajtott élénkebb pártolását a lehetségig törekvénk meghálálni.
Sorsjegyeink ára 1 pft, – s Pesten alólirott jegyzőnél (ujvilág-utcza, Illkey-házban) már is kaphatók. – Azt, hogy itt helyben, s a vidéken, kiknél fognak még árultatni, legközelebbi számunkban fogjuk hirdetni. – Az iparműkiállitási bizottmány rendeletéből, jun. 29-kén 1846.
Csanády, jegyző.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem