Jégverés elleni biztositás.

Teljes szövegű keresés

Jégverés elleni biztositás.
Azon jótállás mellett, hogy a kár tökéletesen megtéritetik s a biztositott felek a netalán fenmaradt nyereményben részesitetnek.
A trieszti cs. kir. szabad. közbiztositó intézet
(Assecurazioni Generali Austro-Italiche in Triest*
Alapitatott 1831-ik évben a törvény által megengedett minden biztositásokra nézve, bir 6,300,000 pengő forint szavatossági tőkével, és pedig különféle tartalék-öszvegekben 2,700,000 tőkepénzben 2,000,000 ft. az évenkint befolyó dijakban és kamatokban 1,600,000 ft.
a jégverés elleni biztositást előleg 1846-ik évre Magyarországban, a következőleg osztályozott termesztvényekre 100 fr értéktől
1-ső osztályuak: takarmányfüvek, répa, burgonya1%
2-ik osztályuak: minden gabonafaj, kukoricza, olajvetések s hüvelyes vetemények4%
3-ik osztályuak: konyha-vetemények, gyümölcs, kender, len6%
4-ik osztályuak: Bor, dohány, komló s minden kereskedési termesztmény10%
ezen föltételek mellett elfogadja:
A) A biztositott termények jég által elpusztitott mennyisége, a biztositott ár szerint, vagy egy 6 hónap alatt kifizetendő számolási irat által (Liquidations-Schein) vagy a biztositott kivánata szerint azonnal is levonván a törvényes 6% kamatot, tökéletesen kármentesitetik.
2) A nyeremény fele, melly – mint a szabályok 21-dik §-ban érintetett – az alakulandó mérleg szerint Magyarországban ezen vállalkozási ág után az év végével a társaság részire hárámlik, a biztositottak közt minden egyes által biztositott öszveget vevén arányul, elosztatik, minden utófizetési igény nélkül, ha a reménylt nyeremény helyett veszteség fordulna elő, mellyet a társaság minden esetben egyedül viselni tartozik.
Ennélfogva alulirt főügynökség egész tisztelettel fölkéri a t. cz. közönséget, hogy valamint a jégverés elleni biztositásra, ugy a tüz-, vizáradás-okozta károk elleni, és élet-biztositó osztályokra nézve is, (a teendő tudakozások bérmentve kéretnek) minél nagyobb részvétének örvendezhessen.
A pesti főügyviselőség
Kunewalder testvérek.
Bejelentések egész Magyarországra nézve benyujthatók biztositó hivatalunknál Dunasoron Wurmudvar szegletén, Szegeden Swarczenfeld s társa uraknál, Eszéken Lay Mihál urnál s Magyarországban a cs. kir. szabad. közbiztositó intézet minden helybeni ügynökénél.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem