Austriai iparmükiállitások.

Teljes szövegű keresés

Austriai iparmükiállitások.
Magyarországon most vannak előkészületek a harmadik magyar iparmükiállitásra, s igy korszerüen érdekesnek hisszünk adni egy visszapillantást az austriai birodalomban eddig tartott iparmükitételekre. –
Nem vérmeskedünk ugyan olly reményekkel, hogy hazánk müipara ez alkalommal már tulteend a birodalombelin. Hiszen a mi iparosságunk eddig hanyagolva volt, nem örülhetett semmi figyelemnek sem fölülről sem alulról, – s csak legujabban tűzte ki magának iparegyesületünk hivatásul, virasztani az árva csecsemő bölcsőjénél, fejleszteni annak erőit s kérni, követelni számára segélyt és pártfogást. Ellenben Austria müipara körülbelől már század óta részesült a statusnak közvetett és közvetlen istápolásaiban; József alatt épületekben s készpénzben ezernyi és ezernyi öszvegeket nyert segélyül; eltiltatott ellenében a külföldi áru-verseny; a belföld piaczai ujabb teremtései óványokkal lőnek ellátva stb stb. Tehát e két industria, hátramaradásaival egy részről előnyeivel a másikról, nem hasonlitható egymáshoz. Tehát a magyar tulszárnyalásról nem álmodunk.
De talán hogy mégis leszeen ez a mi kiállitásunk szép, gazdag, jelentős bazár, mellyre árvánk fölebbi állapota és viszonyai között, lélekemelő öntudattal fog a magyar müiparos tekinthetni, mert benne nem a status-tudomány gyakorlati alkalmazásának eredményeit, nem az anyás gyermek kegyelmeinek diszletét, hanem saját erejének, derék fejlődésének alkotásait látandja tükröződni; talán hogy leszen a mi kiállitásunk is olly fénykép, mellyben industriánk hazafiui ügybarátja örömmel veendi észre az emelkedés, haladás és tökéletesedés egy ujabb stadiumát; – vágyat érzend látásánál a szomszéd iparosság fejlődését is megösmerni, mennyiben az iparmükitételekben nyilvánkozott.
Csak e vágy kielégitéseül közöljük tehát a következő visszatekintést.
Voltak a birodalomnak egyes tartományaiban már előbb is részletes kiállitások, – hanem az 1835. előttről ez alkalommal nem szolgálhatunk adatokkal. 1835-ben a status maga rendezett Bécsben átalános kiállitást s azóta többször és több helyütt ismételtettek tartományi kitételek.
515Mint tehát mondók:
1835-ben volt Bécsben az első átalános iparmükiállitás; kiállitó volt öszvesen 594, a kiállitási szám hasonlón 594, mert Bécsben a kiállitmányok, bár milly számban legyenek, csak kiállitójokban számát kapják; s igy a selyem-gyár selymei és bársonyai, s mind ezeknek annyi alnemei azonegy számmal jelölvék. A kiállitók közül 316 nyert kitüntetést.
1836-ban volt Prágában a 4-dik cseh iparmükiállitás. Kiállitója volt 251. (körűl belől annyi, mennyi nekünk az elsőnél és másodiknál volt,) kiállitmány volt 4046. (Itt már minden külön tárgy külön számot nyert, bár ugyan egy kiállitótól adatott be. S ez helyesebbnek is látszik. A közönség, számáról azonnal megtalálja az illető tárgyat, mig, ha a müvek egész halma egyetlen számmal van kijelölve, a vizsgálónak nem csekély bajába kerül a szokásossan furcsa és idegen elnevezésü tárgyat felismerni. – Jutalmat kapott: 97 kiállitó. Az egész kitételt „az iparos szellemet ébresztő egyesület Csehországban” rendezte.
1837-ben Klagenfurtban volt az 1-ső kiállitás „für Innerösterreich.” E kiállitásban volt kiállitó 332, kiállitmány 2162, jutalmazott 153. Rendezője az iparegyesület.
1839-ben a 2-dik átalános iparmükiállitás Bécsben. Kiállitó: 732. Kiállitmány ugyan annyi; jutalmazott 425.
1841-ben 2-dik kiállitás für Innerösterreich, Gratzban. Kiállitó: 352. kiállitmány 3407. – jutalmazott 149. – Rendező az iparegyesület.
1844-ben 3-dik iparmükiállitás für Innerősterreich Lajbachban. Kiállitó 280 kiállitmány: 4250; jutalmazott: 149; rendező: az iparegyesület.
1845-ben 3-dik átalános kiállitás Bécsben, ismét a status által rendezve, melly csak az épitésekre többet adott ki 100,000 pftnál. Kiállitó volt 1622. Kiállitmányi szám ugyan annyi. –
Berekesztésül ide mellékeljük a tavali Hetilap 1-ső számából a magyar kiállitási statisticát:
1842-ben:kiállitó.kiállitm. sz.jutalm.
213213114.
1843-ban:244244159.
Mesterffy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem