Hajógyártás a magyar tengerpartokon.

Teljes szövegű keresés

Hajógyártás a magyar tengerpartokon.
Az „Eco del Litorale ungarico” fiumei hirlapban következő közleményt olvasunk a hazai hajógyártásról:
„Azon munkásság, mit partvidéki hajógyáraink kifejtenek, naprul napra szilárditja azoknak hirét és becsét; s e munkásság nehány év óta olly kiterjedést vön, hogy jelenleg a partvidék jövedelmi forrásának egyik főágát teszi; mi nem kis vigasztalást s örömöt nyujt mindazoknak, kik hazájok bármelly részének előmentét részvéttel kisérik. Nyolcz éve körülbelől, hogy nagy hajók épitésénél a munkásság e polczra emelkedett, s ha nyolcz év illy eredményt képes volt előidézni, mi nem véletlen körülmények, sem pillanatnyi hatások, hanem igen is szilárd és maradandó okok következménye, bizton reménylhetjük, miszerint e mozgalom hajógyárainkban nem mulékony tünemény, hanem olly életerő, melly mindinkább erősödni fog, s hajógyárainknak idővel még nagyobb kiterjedést adand. S midőn ez észrevételt tesszük, ugy hisszük, hogy az nem erőszakolt s nem is tulságos, hanem természetes kifolyása igen fontos, mondhatnám, lényeges viszonyoknak. De észrevételünket egy más, habár első tekintetre érdektelennek látszó körülmény is igazolni látszik. – Mi az oka, hogy vidékiek is a magyar tengerparti gyárakban épitetnek hajókat, midőn saját partjuk is szinte jó gyárakkal van ellátva? Bizonnyal nem más, mint hogy azt a magyar tengerparton több haszonnal eszközölhetik. – S mind addig mig e kedvező körülményeket fentarthatjuk, s mig tengerpartunkon a hajóépités nagyobb takarékossággal, s nem kevésb ügyességgel eszközöltetik, mint másutt, nem lehet kétség, hogy hajógyáraink inkább emelkedni, mint alá szállani fognak. Érdemök s becsök bebizonyitására nem szükség régibb példákat felhozni, csak legujabb időkben is Triestnek egyik legértelmesb kereskedője tengerpartunkon Zanon András jeles hajóépitész által 5 nagy hajót épitetett. Ugy szinte tudjuk, mikép Pritschard József ur is, ki Eduárd testvére társaságában már nehány évekkel ezelőtt a portoréi hajógyárt közhelyeslés mellett megnyitotta, most rövid szünet után azt ismét meginditani, s a magyar keresked. társaság számára épitendő nagy hajónak elkészitését felvállalni szándékozik.
S hogy állitásaink biztos adatokból meritvék, ide rekesztjük a mult évi munkásság eredményényét kimutató jegyzéket, miből látható, hogy a mult évben, nem emlitvén a készitett számos kisebb parti hajókat, 10 nagy hajó épitetett, mellyek terhelési képessége összevéve, több száz tonnával felülmulja az előbbi évben épitett tiz nagy hajóét. S e különbség, melly csak 12 hónap alatt mutatkozott, még nagyobb volna, ha hozzá számitanók legalább egy részét azon 14 hajónak is, miknek épitése már a mult évben megkezdett s jól előre haladott volt.
2791844-ki november 1-től, 1845-ki october utoljáig a magyar tengerparton épitett nagy hajók.
épités helyetonna
1.Pechine mellettBrigghajó Buona Giuliana240 88/110
2.Pino mellettBrigghajó Maria Ludovica218 100/:
3.Sussak mellettBrigghajó Branoslav270 70/:
4.MartinschizzaBrigghajó Scipione170 30/;
5.Pechine Hajó Antal437 107/:
6.PechineBrigghajó Real-Salmista217 68/:
7.SussakBrigghajó Milosch291 53/:
8.SussakBarkhajó Cate315 31/:
9.MartinschizzaBrigghajó Catone233 70/:
10.SussakHajó Favorita Mimbelli543 46/:
Tanulságot vonjunk le ismét ez adatokból. – e-ször azt, hogy a külföldi vezet bennünket a hazakincsek forrásához, s 2-szor, hogy a magyar kereskedelmi társaság ügyesen cselekedett, midőn egy tengeri hajó épitését tervezé, mellyre nagy örömünkre a részvét naponta növekedik. Hála a magyarok istenének! még van tárgy, miért lelkesülünk, s a tenger (jól figyelmezzünk!) olly tárgy, melly nagyszerü dolgokat rejt magában, melly haldokló emberben is életerőt ébreszt. –
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem