A »Magyar Ujság« szerkesztőjének

Teljes szövegű keresés

A »Magyar Ujság« szerkesztőjének
Turin, 1868. márczius 31.
Tisztelt szerkesztő úr!*
* A »Magyar Ujság« szerkesztőjének. K. F.
Úgy látszik, hogy a »Magyar Ujság«-ban nemrégiben valami czikk jelent meg külföldről Klapka György úrhoz vagy ellene intézve, s hogy ő erre feleletet iktatott egy általa vezérelt lapba, melynek czime, ha nem csalódom: »Századunk«.
Én sem a megtámadást – ha ugyan megtámadás volt, – sem a feleletet nem olvastam. Az elsőt vagy azért, mert a »Magyar Ujság« illető száma távollétem miatt nem jutott kezembe, vagy alkalmasint azért, mert a czikk czime kijelölvén a czikk tárgyát, nem költött fel bennem elég érdeket, hogy elolvassam. A feleletet pedig azért nem, mert Klapka úr lapját nem hordatom.
Azonban Párisból tudósíttatom, miként Klapka György úr egy ottani barátjának azt irta, hogy a »Magyar Ujság«-ban ellene megjelent névtelen czikk tőlem eredt s hogy annálfogva válasza is egyenesen nekem szólt.
Szerkesztő úrnak tudnia kell, hogy ki a kérdéses czikk szerzője. Kérem annak okáért kinyilatkoztatni, hogy Klapka úr tévedésben van. Én a kérdéses czikket nem irtam, sem reá be nem folytam, s az egész dologhoz semmi közöm sincs.
Általában kérem hazámfiait, hogy engem semminemü névtelen hirlapi czikkekkel ne azonosítsanak. Ha valakinek politikai nézeteit taglalni magamat indíttatva érzem, azt mindig nevem aláirása mellett teszem s a névtelenség leplébe soha sem burkolózom.
Mennyi fontosság tulajdoníttatik vagy nem tulajdoníttatik a hazában Klapka tábornok úr jelenlegi politikai nézeteinek? azt vizsgálni magamban ösztönt nem érezek; hanem arra nézve megnyugtatni kivánom a tábornok urat, hogy, a mióta tudtomra esett, hogy a jobboldalon foglalt helyet, nekem bizony politikai állásával vagy nézeteivel foglalatoskodni soha eszembe sem jutott.
Fogadja, Szerkesztő úr, nagyrabecsülésem kijelentését s üdvözletemet.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem