Róbert lovag menyegzője

Teljes szövegű keresés

Róbert lovag menyegzője
A lovag részeg volt a bortól.
Két karját ölelésre tárva állta el az útját Máriának, s ez a tekintet megmondá neki, hogy van rettenetesebb sors is egy nőre nézve, mint felfalatni ez anthropophag által.
– Ah, te meg is vetetted a menyegzői ágyat? – kiálta a lovag röhögve, s a mohhal fedett sírhalomra veté magát, odarántva, elkapott kezénél fogva Máriát is.
Mária rémületében a keblén csüggő keresztet tartá eléje, s mert beszédét nem érté, jegygyűrűjére mutatott, hogy ő már férjes asszony.
A lovag másképp érté azt.
– Ne félj semmit, feleségül veszlek! – szólt kacagva. – Egész ceremóniával. Kánon szerint. Megesküszünk. Te az enyém, én a tied. Holtomiglan, holtodiglan. Teremtúgysegéljen! Hahaha! Hol az a pap? Gyere páter! Hozd azt a breviáriumot.
Páter Horus ott is állt már.
Mária ekkor a kétségbeesés erejével szakítá ki magát a lovag kezei közül, s futott ki a barlangból.
Róbert lovag utána rohant. Hosszú lábai voltak; hamar utolérte.
Mária nagyot sikoltva ugrott félre előle, s akkor látta elkáprázva, hogy a nagy testnek, aki mellette elfut, rohanva le a lejtőnek: nincsen feje.
A barlang szája előtt pedig ott áll Páter Horus, jobbjában a görbe kindzsált tartva, baljában magasra emelve üstökénél fogva a keresztes homlokú fejet: úgy pillogatnak még a kimeredő szemek, úgy kattognak össze az emberevő fogak.
– Én vagyok a Hegyek urának dái áldoátja!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem